– Rentefesten vil vare lenge

Foto: Shutterstock / NTB scanpix.
Foto: Shutterstock / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kombinasjonen av fallende boligpriser og rekordhøy gjeldsbelastning hindrer Norges Bank i å øke renten raskt eller mye, tror professor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av økonomene i DNs rentepanel peker på at boligprisfallet i seg selv åpner for at renten kan holdes på dagens lave nivå i en lengre periode fremover, skriver avisen.

Norges Bank har tidligere forklart at den har holdt renten høyere enn den ellers ville gjort på grunn av den kraftige veksten i boligprisene.

– Det hensynet er ikke til stede lenger. Men fortsatt er det ikke slik at man må senke renten for å motvirke at boligprisene faller. Det er gunstig at boligprisene faller nå, sier professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo, til DN og fortsetter:

– Utviklingen i boligmarkedet taler for at man kan holde lav rente lenger. Det er ikke noe som tyder på at renten skal opp veldig snart.

Les også: Nordea tror første renteøkning er ett år unna

Også professor Ragnar Torvik ved NTNU mener at argumentet om høyere rente er blitt mindre relevant i takt med nedgangen i boligprisene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Boligprisfallet gjør at rentefesten varer lenger, sier NTNU-professoren til DN.

Han tror det går minst ett år før renten i det hele tatt blir økt.

– Og deretter, i løpet av en treårsperiode, har jeg veldig lite tro på at renten øker med mer enn ett prosentpoeng, sier Torvik.

Les også: Lånerenten øker med alderen

Denne saken ble først publisert i Hegnar.no