Bygger flyktningleirer langs grensenKina forbereder seg på regime-kollaps i Nord-Korea

Dette bildet er frigitt av Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå (KCNA) 4. desember og skal vise nordkoreanere som feirer landets siste vellykkede rakettester. Nabolandet Kina frykter katastrofale konsekvenser dersom det bryter ut krig på Koreahalvøya.
Dette bildet er frigitt av Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå (KCNA) 4. desember og skal vise nordkoreanere som feirer landets siste vellykkede rakettester. Nabolandet Kina frykter katastrofale konsekvenser dersom det bryter ut krig på Koreahalvøya. Foto: Kcna / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye dokumenter avdekker at minst fem store flyktningleirer er i ferd med å etableres langs grensa mellom Kina og Nord-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kina bygger nå et nettverk av flyktningleirer langs den 1.416 kilometer lange grensa til Nord-Korea, skriver The Guardian.

Stormakten forbereder seg på en potensiell kollaps av Kim Jong-Uns regime som følge av det stadig mer anspente forholdet mellom Nord-Korea og USA.

FN-topp: - Feilberegning kan utløse konflikt

En FN-topp, som nylig var i Nord-Korea og møtte landets utenriksminister, sier det er alvorlig fare for at en feilberegning kan utløse en konflikt.

Jeffrey Feltman er den mest høytstående FN-representanten som har besøkt Nord-Korea siden 2010. I løpet av sine fire dager i Nord-Korea møtte han både utenriksminister Ri Yong-ho og viseutenriksminister Pak Myong-kuk, ifølge AFP.

Ifølge kilder i FN er Feltman og de to ministrene enige om at situasjonen på Koreahalvøya er «det mest anspente og det farligste freds- og sikkerhetsspørsmålet i verden i dag».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Med henvisning til hvor viktig det er å unngå feilberegninger og holde kanalene åpne for å unngå konflikt, understreket Feltman at det internasjonale samfunnet, som er skremt av den økende spenningen, forplikter seg til å oppnå en fredelig løsning på Koreahalvøya, heter det i en uttalelse fra verdensorganisasjonen.

Nord-Koreas siste testrakett kan ifølge regimet nå USAs østkyst.

Forbereder seg på masseflukt

Kina frykter nå at situasjonen på Koreahalvøya vil komme ut av kontroll og forbereder seg derfor på masseflukt fra nabolandet. Fem store flyktningleirer er nå under planlegging.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre av leirene har allerede fått navn og plassering: «Changbai ved elvebredden», «Changbai Shibalidaogou» og «Changbai Jiguanlizi». Det er også planlagt å få bygget flykningsentre i byene Tumen og Hunchun, ifølge New York Times.

– Regjeringen har gitt ordre om at disse stedene skal benyttes. Det er ingen grunn til bekymring, ingen har fått panikk. Dette er ingen stor sak, sier en talsmann for Kinas største mobilselska, China Mobile, skriver Financial Times.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dokument-lekkasje

Planene for det gigantiske leirkomplekset dukket først opp i et tilsynelatende lekket dokument fra en statlig drevet kinesisk telegigant, og ble først omtalt i The Financial Times forrige uke.

Dokumentene skriver seg angivelig fra Kinas største mobilselskap China Mobile, som har testet signalstyrken på de fem stedene lokale myndigheter mener egner seg for flyktningleirer.

Les også: – USA har tre måneder på seg til å unngå krig med Nord-Korea

Dokumentet har også sirkulert i sosiale medier og kinesiske nettsider de siste dagene. Det er planlagt å sette opp minst fem flyktningleierer i den kinesiske Jilin-Provinsen, og byggearbeidet har etter alt å dømme allerede startet.

«Grunnet grenseoverskridende spenninger, har Kommunistpartiets kommisjon og regjeringen i Changbai fylke foreslått å sette opp fem fasiliteter i regionen», siterer The Guardian fra det lekkede dokumentet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Nord-Korea

  • Grunnlagt i 1948 etter delingen av den koreanske halvøya som følge av Japans nederlag i andre verdenskrig. Landet er siden blitt styrt med hard hånd, først av Kim Il-sung, og siden av hans sønn og sønnesønn med støtte fra den militære eliten.
  • Invaderte Sør-Korea i 1950, noe som utløste Koreakrigen. Flere millioner mennesker ble drept i konflikten hvor Nord-Korea og Kina kjempet mot Sør-Korea og FN-styrker anført av USA.
  • Det ble aldri undertegnet noen fredsavtale etter krigen, og konflikten er derfor formelt sett ikke avsluttet.
  • Nord-Korea, som har 24 millioner innbyggere, ledes i dag av Kim Il-sungs sønnesønn Kim Jong-un.
  • Nord-Koreas hær er den femte største i verden med én million soldater.
  • Det fattige landet er nærmest fullstendig isolert internasjonalt. Nordkoreanernes viktigste handelspartner er Kina.
  • Nord-Korea har pådratt seg det internationale samfunnets vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende raketter.
  • FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse programmene, noe ledelsen i hovedstaden Pyongyang nekter å etterkomme.
  • En lang rekke internasjonale sanksjoner er innført mot Nord-Korea for å presse landet til å oppgi sine våpenprogrammer.

Raketter kan nå mål i USA

Forholdet mellom Nord-Korea og omverdenen er svært spent, etter at landet nylig prøveskjøt et langtrekkende missil som ifølge ekspertene kan nå mål over hele USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea har gjennomført seks kjernefysiske prøvesprengninger og har trolig også utviklet et atomstridshode som Hwasong-15-missilet kan utstyres med.

USAs president Donald Trump har truet med militær maktbruk for å tvinge Nord-Korea til å skrinlegge sitt atomvåpen- og rakettprogram.

– Kina bør lage planer for alle eventualiteter

Byggingen av leirene på grensen mellom Kina og Nord-Korea ser ut til å gjenspeile voksende bekymring i Beijing om muligheten for politisk ustabilitet og risikoen for at regimet faller sammen.

Cheng Xiaohe, en nordkoreansk spesialist fra Renmin University i Beijing, sa at selv om han ikke kunne bekrefte om dokumentet var ekte, ville det være uansvarlig av Kina ikke å foreta slike forberedelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Spenningene er høye på den koreanske halvøya. Vi er på randen av krig. Som en stormakt og et naboland bør Kina lage planer for alle eventualiteter, sier Xiaohe.

En talsmann for Kinas utenriksdepartement nektet under en pressekonferanse mandag å bekrefte at leirene eksisterer. Likevel utelukker han ikke at de er i ferd med å bygges.

Frykter EMP-angrep

Mandag denne uken hevdet en komité i den amerikanske Kongressen at et EMP-angrep fra Nord-Korea vil kunne få store konsekvenser.

Komitéen oppgir i en rapport at 90 prosent av USAs befolkning kan dø innen ett år som en følge av et eventuelt EMP-angrep.

– Det vi vet, er at Nord-Korea har kapasitet til å gjennom føre et EMP-angrep. Akkurat nå eksisterer det en grunnleggende trussel mot USA, påpekte Peter Vincent Pry, medlem av EMP-kommisjonen under høringen mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefsforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, Odd Harry Arnesen, tonet imidlertid ned trusselen i et intervju med ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Et EMP-angrep vil kunne slå ut deler av strømnettet og strømforbrukere, men det er vel ingen grunn til å tro at det vil resultere i massedød av den grunn. Det ser ut til at noen vil krisemaksimere, mener Arnesen.

«På randen av krig»

Mot slutten av forrige måned ble det av en tidligere amerikansk nestkommanderende for USAs styrker i Sør-Korea advart mot å undervurdere Nord-Korea som motstander.

– Hvis en konflikt mellom Nord-Korea og USA plutselig skulle bryte ut, ville amerikanske tropper i Sør-Korea bli underlegne, være i mindretall og mangle forsyninger. USA kan derfor tape en krig mot Nord-Koreas massive hærstyrker, advarer generalløytnant Jan-Marc Jouas.

Etter den siste interkontinentale ballistiske missilsprengningen den 29. november hevdet Pyongyang at de nå har muligheten til å angripe hvor som helst på amerikansk jord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbereder seg på atomulykke

Jens Stoltenberg, generalsekretær i NATO. Foto: NTB scanpix
Jens Stoltenberg, generalsekretær i NATO. Foto: NTB scanpix

Ifølge NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg vil en krig mellom USA og Nord-Korea kunne utvikle seg til en katastrofe for hele verden.

– Krig i denne regionen vil være en katastrofe med globale konsekvenser. Ikke bare for regionen, men for hele verden, advarer Stoltenberg.

I forrige uke skrev en avis i Jilin, den kinesiske provinsen nærmest Nord-Koreas kjernefysiske teststed, en artikkel som gir tips om hva man skal gjøre i tilfelle en atomulykke.
Noen av rådene er blant annet å bruke jodtabletter daglig etter at bomben har sprengt, for å motvirke de radioaktive strålene i lufta. De anbefaler også leserne å bruke ansiktsmasker og vaske klærne sine med såpe.