Jenter forteller om grufulle soldatvoldtekter i Myanmar

Et kombinasjonsfoto av noen av rohingya-kvinnene som er intervjuet av AP. De forteller alle at de ble voldtatt av medlemmer av Myanmars sikkerhetsstyrker. Alle befinner seg nå i Bangladesh.
Et kombinasjonsfoto av noen av rohingya-kvinnene som er intervjuet av AP. De forteller alle at de ble voldtatt av medlemmer av Myanmars sikkerhetsstyrker. Alle befinner seg nå i Bangladesh. Foto: Wong Maye-e / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jenter og kvinner fra rohingya-minoriteten er blitt utsatt for omfattende og systematiske gjengvoldtekter av sikkerhetsstyrker i Myanmar, ifølge AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det amerikanske nyhetsbyrået har snakket med 29 jenter og kvinner i alderen 13 til 35 år, som alle har flyktet fra Myanmar til Bangladesh. Intervjuene styrker FNs påstand om at voldtekt er blitt brukt som «et bevisst terrorverktøy» for å utrydde den muslimske minoriteten, framholder AP.

Nyhetsbyrået har konkludert med at kvinnene og jentene er troverdige ettersom de forteller de samme motbydelige historiene, samtidig som de inneholder samme detaljerte mønster når det gjelder angripernes uniformer og voldtektsforløpet.

Ti soldater voldtok 13-åring

Overgrepene og drapene skal ha skjedd i perioden fra oktober 2016 til midten av september 2017.

Den yngste jenta er kun 13 år. Hun forteller at ti soldater stormet inn i familiens hjem i slutten av august etter at faren hennes var drept av soldater året før.

Soldatene bandt hennes to småbrødre til et tre og banket dem opp. Selv forsøkte hun å flykte, men de fanget henne, bandt armene hennes til to trær før de rev av henne smykker og klær. Da hun skrek at de måtte stoppe, spyttet de på henne. Hun beskriver smerten under den første voldtekten som uutholdelig. Alle de ti mennene voldtok henne etter tur før hun til slutt besvimte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Den 13 år gamle rohingya-jenta er det yngste voldtektsofferet som har latt seg intervjue av AP. Jentene og kvinnene blir kun omtalt med en forbokstav ettersom de frykter for familiens sikkerhet hjemme i Myanmar. Foto: Wong Maye-e / AP
Den 13 år gamle rohingya-jenta er det yngste voldtektsofferet som har latt seg intervjue av AP. Jentene og kvinnene blir kun omtalt med en forbokstav ettersom de frykter for familiens sikkerhet hjemme i Myanmar. Foto: Wong Maye-e / AP

Båret til grensen

En eldre bror bar henne til grensen. I dag plages hun av mareritt og hun har problemer med å spise. Hun sier også at hun savner småbrødrene enormt.

– Før voldtekten var jeg pen, sier hun forsiktig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de voksne kvinnene som er intervjuet, forteller at både hun og mannen sov da sju soldater tok seg inn på soverommet deres i juni. De bandt mannen hennes med et tau, mens munnen hans ble kneblet med hodetørkleet hennes. Deretter rev de av henne smykkene og klærne før de kastet henne på gulvet og begynte å voldta henne mens mannen så på.

Aktuelt: Rohingya-barn blir bortført og solgt i Bangladesh

Drepte ektemannen

Mannen greide å få skjerfet vekk slik at han kunne rope, men da ble han skutt av en soldat, mens en annen skar over strupen hans.

Kvinnen forteller at soldatene satte fyr på huset etter å ha dumpet henne naken utenfor. Hun ble reddet av naboene. To måneder senere oppdaget hun at hun var gravid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I september begynte marerittet igjen mens hun lå og sov i et nabohus. Fem soldater brøt seg inn, skar over strupen på en fem år gammel gutt før de drepte faren hans. Hun ble voldtatt av to menn, venninnen av tre. Etter at soldatene dro, ble de to kvinnene liggende på gulvet i flere dager før de flyktet til Bangladesh. Hun sier hun er fast bestemt på at hun vil elske barnet hun er gravid med.

Aktuelt: Amnesty anklager Myanmar for apartheid

Avviser alt

Utenlandske journalister får ikke lov til å reise inn i delstaten Rakhine vest i Myanmar, noe som har gjort det vanskelig å få bekreftet rohingyaenes historier og massive overgrep. Militæret i Myanmar har heller ikke svart på APs henvendelser, men i november avviste hæren alle overgrepsanklager i en intern rapport.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I september arrangerte regjeringen i Myanmar en pressetur i Rakhine. Da svarte landets grenseminister, Phone Tint, slik på spørsmålet om rohingyaenes voldtektsanklager:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Disse kvinnene hevder at de ble voldtatt, men se på utseendet deres, synes du de er attraktive nok til å bli voldtatt?

Aktuelt: Paven nevnte ikke rohingya-forfølgelsen etter møte med Aung San Suu Kyi

Sterke FN-anklager

Siden den siste militæroperasjonen ble innledet i slutten av august, har over 620.000 rohingyaer flyktet til Bangladesh. FN har anklaget Myanmar for etnisk rensing og mener forfølgelsen av den statsløse folkegruppen har elementer av folkemord.

APs intervjuundersøkelse er gjort med støtte fra Pulitzer Center on Crisis Reporting. De intervjuede kommer fra en rekke ulike landsbyer i Rakhine, og de har latt seg intervjue hver for seg.

Aktuelt: Bangladesh: Rohingyaene må først bo i midlertidige leire i Myanmar