Warren: Dette er den største faren ved bitcoin

Peter Warren. Foto: Iván Kverme.
Peter Warren. Foto: Iván Kverme.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Før kalte vi det «the even bigger fool-teorien».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

( Finansavisen): – Det som skjer nå er vilt. På torsdag ble bitcoins handlet med 2.000 dollars prisdifferanse på forskjellige børser, og bitcoin trading-systemer topper listene i App Store, sier Peter Warren i Moorgate til Finansavisen.

På torsdag rundet bitcoinkursen 19.000 dollar før krypto-valutaen dundret ned igjen med 20 prosents fall på én time. Warren mener ifølge Finansavisen at bitcoin nå møter syretesten, når muligheten for å shorte bitcoins åpner på futures-børsen Chicago Board Operations Exchange (CBOE) i dag og åpner på Chicago Mercantile Exchange (CME) 18. desember.

– Nå kan de som mener at dette er tull, at det er verdt null, for første gang sette penger bak det de sier, sier Warren til Finansavisen.

Ekstrem hype

Warren var i utgangspunktet positiv til bitcoin, et ståsted han forsvarer med én forutsetning: Dersom man godtar at fiatvalutaer har livets rett, kan man føre argumentet for at også bitcoin har legitimitet. Nå mener han imidlertid at antallet mennesker som har hoppet på, vitner om blind tro og kunnskapsløshet, og sammenligner utviklingen med dotcom-bølgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Warren om den spinnville festen i bitcoin
– Det er ikke lenger bare finansspekulanter som tar del i dette. I dag ser du at folk fra perifere yrkesgrupper stormer til valutaen, sier han til Finansavisen.

– Bare fordi det går opp tror folk at det går videre opp, siden vi kun husker det siste som skjer. I dag kaller de det «momentum» – før kalte vi det «the even bigger fool-teorien»..

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Warren forventer at man med åpningen av futures-markedet vil se et stort antall valutafond som tidligere ikke har kunnet kjøpe bitcoin, entrer scenen. Om enn bare for å være «litt» med. Flere tradere vil utnytte arbitrasje mellom cash og futures og dette kan ifølge ham potensielt få store konsekvenser.

– Det blir langt fra ubetydelig når disse kreftene møtes, sier han til Finansavisen.

Boble

På spørsmål om hva som kan tale for en potensiell boble, trekker Warren frem valutaens hodeløse prising. Han viser til at krypto-valutaen ble tradet for 19.000 dollar på kryptobørsen Coinbase, og 17.000 på konkurrenten Kraken på samme tidspunkt. Tirsdag handlet det børsnoterte ETF-fondet Bitcoin Investment Trust til en verdi på 77 prosent høyere enn verdien på bitcoinene fondet satt med.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det som skjedde på torsdag var helt klart en boble. En mani hvor ingen bryr seg over hodet om pris.

– Når markedet/valutaen får satt seg, bør volatiliteten gå ned. Hvis bitcoin og tilhørende futures ikke stemmer overens, vil du ha aktører som tjener penger på arbitrasje. Slik tilfellet er i dag, at du handler med differanse på 2.000 dollar, vil de bidra til at volatiliteten dempes.

Arbitrasje gjør at markedet blir mer effektivt priset og «price discovery» blir bedre.
Warrens største ankepunkt ved bitcoin er imidlertid ikke kursen, men sikkerheten. Over tid har hackere stjålet bitcoins for flere hundre millioner dollar etter dagens kurs.
– Den største faren i dag er risikoen for å bli frastjålet pengene dine. Bitcoins kryptografi er bra, men «lommeboken» du oppbevarer dem i er ikke like sikker. Samtidig som alle ser på kursen, blir folk hele tiden frastjålet coins, og det er knapt vært skrevet om før nå nylig, sier han.

Les mer i dagens utgave av Finansavisen.