Den arabiske liga: – Trump undergraver tilliten

Hundrevis av egyptere protesterer mot USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, mens arabiske utenriksministre sitter i krisemøte i byen. Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB scanpix
Hundrevis av egyptere protesterer mot USAs anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, mens arabiske utenriksministre sitter i krisemøte i byen. Foto: Nariman El-Mofty / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Donald Trumps anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad undergraver de arabiske landenes tillit til USA, sier lederen for Den arabiske liga.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ahmed Aboul-Gheit sier den omstridte beslutningen undergraver tilliten til USA som en støttespiller for fredsprosessen i Midtøsten.

– Beslutningens form og innhold er dårlig, og konsekvensene av den er farlige, sa Aboul-Gheit til de arabiske utenriksministrene som deltok på et hastemøte ligaen hadde kalt inn til i Kairo lørdag.

– Det er en avgjørelse som fordømmer landet som har truffet den og administrasjonen som har godkjent den. Den stiller spørsmål ved deres rolle og forpliktelse for å sikre fred og sikkerhet i regionen.

Han påpekte at beslutningen i praksis innebærer en amerikansk godkjenning av den israelske okkupasjonen av Øst-Jerusalem. Han har bedt verdens land svare med å anerkjenne Palestina med Øst-Jerusalem som hovedstad.

Krass kritikk

De fremmøtte utenriksministrene kom med krass kritikk mot Trumps beslutning og krevde at anerkjennelsen blir trukket tilbake. På forhånd sa palestinernes utenriksminister Riad al-Maliki at hans delegasjon ville gå inn for en tydelig reaksjon fra ligaen mot USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil be arabere og muslimer reagere raskt mot Trumps beslutning, sa han på en pressekonferanse i den egyptiske hovedstaden. Al-Maliki bekreftet også at det ikke blir noe av et planlagt møte mellom palestinernes president Mahmoud Abbas og USAs visepresident Mike Pence. Også den koptiske kirkens overhode i Egypt avlyser sitt møte med Pence.

Demonstrasjoner

Tidligere på dagen deltok flere hundre mennesker i en demonstrasjon i Kairo mot den amerikanske beslutningen. De siste dagene har det vært omfattende demonstrasjoner over hele den arabiske verden mot USA.