Rema-Reitan bygger ned verneverdig jord

Rema-eide Norsk Kylling vil bygge ned verneverdige områder i Orkdal. – Et topp moderne produksjonsanlegg, lover styrelederen Ole Robert Reitan.
Rema-eide Norsk Kylling vil bygge ned verneverdige områder i Orkdal. – Et topp moderne produksjonsanlegg, lover styrelederen Ole Robert Reitan. Foto: Sør-Trøndelag fylkeskommune/ NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag ble det offentlig, Rema-eide «Norsk Kylling» vil legge sin nye fabrikk på et verneverdig område i Orkdal. – Et topp moderne produksjonsanlegg med energiløsninger i verdensklasse, sier styreleder Ole Robert Reitan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag denne uken ga kommunestyret i Orkdal sitt klarsignal. 300 arbeidsplasser veide tyngre enn å verne truet natur og 110 dekar kornareal.

Og fredag ettermiddag ble det klart at Rema-eide «Norsk Kylling» ikke ønsket å bygge andre steder enn i Orkdal, til tross for protester fra blant andre landbruksdirektøren og fylkesrådmannens innstilling.

– Fabrikken blir navet i en gedigen satsning på landbruk og matproduksjon gjennom hele vår verdikjede for hvitt kjøtt i Midt-Norge, sier administrerende direktør ved Norsk Kylling, Kjell Stokbakken, i en pressemelding som ble sendt ut fredag.

Styreleder Ole Robert Reitan følgte opp:

– Norsk Kylling er en industrihistorie vi i REMA 1000 er stolt av. Nå skal vi ta neste steg gjennom å bygge et topp moderne produksjonsanlegg med energiløsninger i verdensklasse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lokaldemokratiet trues

Saken er litt ekstra pikant siden Orkdal har en ordfører fra Senterpartiet (Sp) som på nasjonalt plan ønsker å verne om dyrka mark og gjerne priser jordvernet.

Til ABC Nyheter sa partiets stortingsrepresentant Geir Pollestad at han skjønner man lokalt må veie arbeidsplasser opp mot jordvern, og at det kan være vanskelig for en ordfører å si nei til utbyggere.

Han åpnet derfor for at slike spørsmål i fremtiden skal behandles på et nasjonalt plan og dermed innskrenke lokalpolitikernes rettigheter:

– Jeg mener lokaldemokratiet ikke omfatter retten til å ødelegge livsgrunnlaget for kommende generasjoner. Vi ønsker å begrense lokalmyndighetenes mulighet til å legge industri og bolig på dyrka mark. Stortinget har satt et mål på maksimum 4000 dekar i året som skal bygges ned, sa Geir Pollestad.

På verdenstoppen

Norsk Kylling er på sin side veldig fornøyd og lover å bygge en fabrikk som skal være i verdenstoppen, og danne basis for lokalt produsert kylling - på en miljøvennlig måte.

I dag leverer 150 bønder kylling til Norsk Kylling.
- Vi har et veldig godt samarbeid med lokale bønder i Midt-Norge, og det skal vi fortsette med. Takket være dette gode samarbeidet over mange år kan vi nå satse stort i Midt-Norge, sier styrelederen i selskapets pressemelding.