Ny kunnskap om katteparasitten som kan gjøre mennesker gale

Artikkelen fortsetter under annonsen

Svenske forskere kan ha løst gåten om hvordan en smittsom katteparasitt kan ta seg inn i menneskers hjerne og forårsake personlighetsforandring og psykiske lidelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

At det kan finnes en sammenheng mellom katteparasitten Toxoplasma gondii og utviklingen av forskjellige psykiske lidelser hos mennesker, har lenge vært kjent.

Nå har forskere ved Stockholms universitet funnet ut hva parasitter gjør for å overta våre celler, skriver Stockholms universitet i en pressemelding publisert torsdag.

– Vi har klart å avkode hvordan parasitten ter seg for å ta kontroll over immunceller, altså omvandler dem til bevegelige «zombier» som sprer parasitten i kroppen, sier Antonio Barragan, professor ved Stockholms universitet og en av forfatterne bak den nye studien.

Les også: Mange ble smittet av farlig parasitt i Trondheim

Vanligvis ufarlig, men ...

Den encellede parasitten har sitt voksne stadium i tarmen hos kattedyr. Smittede katter blir ikke spesielt syke og utvikler raskt immunitet, men som smittet skiller kattene ut små egg i avføringen som kan smitte mennesker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Toxoplasma regnes som en av de vanligste parasittsykdommer, og forskere tror at tre milliarder mennesker er smittet av parasitten på verdensbasis.

Selv om parasitten i de fleste tilfeller er ufarlig, kan den sette fast seg i menneskehjernen og føre til schizofreni, manisk depressiv sinnslidelse, avhengighet og tvangstanker, ifølge en nederlandsk forskningsrapport, omtalt av NRK i 2015.

Les også: «Rødrevens bendelorm» kan gi leverkreft via blåbær

En undersøkelse publisert i Harward Science Review fra 2007 viser at du i tillegg er 2,7 ganger mer disponert for å havne i en bilulykke om du er smittet av parasitten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Mattilsynet har mellom 10 og 20 prosent av Norges befolkning vært i kontakt med parasitten, og har utviklet immunitet mot den.

Tar kontroll over celler

Det forskerne ved Stockholms universitet nå har kunnet påvise er hva som skjer når parasittene tar kontroll og får immunceller til å røre på seg i kroppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når et menneske blir infisert med toxoplasma, for eksempel via infisert kjøtt som ikke er varmebehandlet eller kontakt med katteavføring, havner parasitten i magen.

Les også: Mattilsynet advarer mot smittsom dyreparasitt

Deretter beveger parasitten seg gjennom tarmveggene og inn i cellene som egentlig skal ta livet av den. Immuncellene blir «trojanske hester». Gjennom signalstoffet GABA (gamma-amino butyric acid) kan de bevege seg for å spre infeksjonen i kroppen, heter det i pressemeldingen.

– Det finurlige er at signalet kan hemmes med vanlig blodtrykksmedisin, forteller Barragan i pressemeldingen.

Oppdagelsen er nyttig for å tilegne seg mer kunnskap om hvordan parasitten spres og hvordan sykdom oppstår. På lenge sikt kan den også bidra til å finne best mulig behandling mot parasitten.

Les også: 11 farlige sykdommer det ikke finnes god behandling eller vaksine mot