Demonstrerer utenfor Stortinget for retten til å leve av reindrift

Sametingspresident Aili Keskitalo holder en appell foran Stortinget der den samiske kunstneren Máret Ánne Sara har stilt ut kunstverket Pile o´Sápmi bestående av 400 reinhoder. Samtidig møter broren hennes, den unge reindriftssamen Jovsset Ante Sara i Høyesterett for å forsvare sin rett til å leve av reindrifta.
Sametingspresident Aili Keskitalo holder en appell foran Stortinget der den samiske kunstneren Máret Ánne Sara har stilt ut kunstverket Pile o´Sápmi bestående av 400 reinhoder. Samtidig møter broren hennes, den unge reindriftssamen Jovsset Ante Sara i Høyesterett for å forsvare sin rett til å leve av reindrifta. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens bestemmelser om reduksjon av antall reinsdyr i Finnmarksvidda truer samisk kultur, mener samiske aktivister som onsdag demonstrerte utenfor Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uken møter reindriftssamen Jovsset Ante Sara i Høyesterett for å forsvare sin rett til å leve av reindrifta, sin tradisjonelle kultur. Staten har pålagt ham å slakte ned flokken til 75 rein.

Det er umulig å leve av en så liten flokk, mener Sara, som allerede har vunnet over staten i to rettsinstanser. I april besluttet departementet å anke saken til Høyesterett, som tirsdag startet behandlingen. Det er satt av to dager til saken.

– Saken er prinsipiell og berører et helt samfunn hva gjelder samiske rettigheter, kultur og framtid, sier Maret Anne Sara, som er kunstner og Jovssets søster.

Staten ønsker på sin side å få ned antall reinsdyr på Finnmarksvidda for å ta vare på beiteområdene og sikre en økologisk bærekraftig reindrift.

Onsdag holdt også sametingspresident Aili Keskitalo og leder i Norske Reindriftssamers Landsforbund Ellinor Marita Jåma appell på Eidsvolls plass.

– Nå handler det om å få politisk respekt for de grunnleggende og lovfestede samiske rettighetene, heter det i en uttalelse fra arrangørene.