Enorme nedbørsmengder: – Kan utvikle seg til ekstremvær

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Foto: Morten Holm / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjeldent kraftig nedbør bøtter ned over Hordaland og Rogaland, og det gir seg ikke med det første. NVE varsler fare for flom, jordskred og snøskred. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som ventet regnet det jevnt og trutt gjennom hele natten i Rogaland og Hordaland. Og verre skal det bli, med mer nedbør og sterk vind, advarer meteorologene.

I Rogaland kom det fram til midnatt 72,5 millimeter nedbør i Vats i Vindafjord. Nesten like mye nedbør ble det meldt på Gullfjellet i Bergen. Fossmark hadde 70,7 og Etne 79,4 millimeter nedbør tirsdag.

– Uoffisielle målestasjoner har imidlertid hatt over 100 millimeter, forteller vakthavende meteorolog Lars Andreas Selberg ved Meteorologisk institutt til NTB.

I både Rogaland og Hordaland har det fortsatt å regne gjennom hele natten. I Vats i Vindafjord har det regnet kontinuerlig, og bare i timen fram til klokken 7 ble det målt 5,7 millimeter.

Ekstra bemanning

Mandag meldte NVE om stor flomfare på Vestlandet. Farenivået ble satt til rødt – nivå tre – som er det nest høyeste for flom- og jordskredvarslene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både NVE og Meteorologisk institutt har økt bemanningen for å følge med på uværet, skriver Bergens Tidende.

– Vi har flere personer på vakt som bare følger med på denne hendelsen, sier meteorolog Olsen til avisen. Hun sier at det kan utvikle seg til ekstremvær.

– Det er spesielt

De to neste dagene blir trolig også svært våte. Onsdag er det ventet lokalt 60 til 70 millimeter på 24 timer og torsdag lokalt opp mot 60 millimeter.

– Det er spesielt. Dette er noe som skjer kun hvert femte år. Kanskje så sjelden som hvert tiende år, sier vakthavende meteorolog Anne-Mette Olsen ved Meteorologisk institutt til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er varslet fare for flom i Rogaland og Hordaland, gult nivå for ytre strøk og oransje nivå for indre strøk, der hovedmengden av nedbøren er ventet å falle. Oransje varsel er det nest høyeste av varslingsnivåene, og innebærer store oversvømmelser og fare for mange jordskred.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekk været der du bor

Lavere snøgrense

– En front ligger nå på tvers av Vestlandet og vil fortsatt ligge her utover dagen. Så vil det trekke litt nordover mot Sogn og Fjordane, og regnet vil fortsette å øke på i kveld og tidlig torsdag, sier Selberg.

Norges vassdrags- og energidirektorat har varslet fare for flom, jordskred og snøskred som følge av det voldsomme regnværet. For indre strøk av Rogaland og Hordaland er varselet på oransje farenivå – det nest høyeste. En ny statusoppdatering er ventet klokken 8.30, men ifølge Selberg kan flomfaren bli noe mindre enn først fryktet.

– Akkurat nå ligger snøgrensa litt lavere enn ventet. Det betyr at det ikke er like mye snø som smelter, og folk har kanskje ikke opplevd så stor vannføring i elver og vassdrag som fryktet, sier meteorologen.

Sterk kuling

Et lavtrykk på vei mot Vestlandet vil utover onsdagen føre med seg sterk vind.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I dag er det ganske rolige vinder, men torsdag vil trolig vinden øke til stiv kuling langs kysten i sørvest og om kvelden muligens til sterk kuling. Når lavtrykket passerer vil det dreie mot vest og nordvest, og langs kysten ser det ut til å kunne bli enda kraftigere vind. Men foreløpig er dette ganske usikkert, sier Selberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag kveld var det flere steder i Rogaland og Hordaland som har hatt mer enn 50 millimeter nedbør. Aller våtest har det vært ved Liarvatnet i Rogaland, der det er målt 73,6 millimeter nedbør i løpet av tolv timer.

Etne og Fossmark i Hordaland har registrert henholdsvis 52 og 50,5 millimeter nedbør. Men det ser ut til å være langt fra over for vestlendingene, ifølge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Nedbørsprognosene tilsier at det kan komme ytterligere 50 til 60 millimeter fram til onsdag morgen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt øser regnet ned

NVE har kontaktet flom- og skredutsatte kommuner og er klare til å rykke ut dit ved behov, heter det i direktoratets statusoppdatering tirsdag kveld.

– Det frarådes nå sterkt å oppholde seg nær elver og bekker med stor vannføring, står det i oppdateringen.

I direktoratets varsel står det at vannføringen i bakker og elver stiger kraftig. Ved målestasjoner i Ryfylke og Sunnhordland har vannføringen passert gult nivå tirsdag kveld.

– Vannføringen vil fortsette å stige, og det ventes at den vil passere oransje nivå ved flere stasjoner i løpet av natta, skriver NVE.

Til sammen kan det lokalt komme 200–300 millimeter i løpet av tirsdag, onsdag og torsdag, varsler Meteorologisk institutt.

Så langt er det registrert et jordskred som stenger fylkesvei 57 i Gulen og flom som reduserer framkommeligheten på fylkesvei 520 ved Svandalsfossen ved Sauda.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Odda holder den videregående skolen stengt for å ta vare på sikkerheten til elevene.

– Det er stor skredfare, og flere av våre elever bor slik til at de må ferdes på rasutsatte veier, sier rektor Øyvind Bjørkevoll til NRK. Elevene skal i stedet for ha en digital skoledag hjemmefra.

Fare for snøskred

Relativt høye temperaturer og mye vind fører til stor snøsmelting, noe som øker faren for jord-, sørpe- og flom fra tirsdag ettermiddag, melder NVE.

Faren for snøskred er også svært høy i Rogaland og Hordaland. Varselet ble mandag satt til det nest høyeste nivået for snøskred, og med mildvær og mye nedbør opprettholdes dette også tirsdag. Spesielt gjelder dette den nordøstlige delen av Rogaland.