Trump skaper drama i Midt-Østen:Yossi Beilin: – Flytting av USAs ambassade til Jerusalem kan utløse vold

BEILINS URO: – Israel kan ikke få internasjonal aksept for Jerusalem som hovedstad uten at byen blir delt og palestinerne får Øst-Jerusalem som ovedstad, framholdt Yossi Beilin hos tenketanken Civita i Oslo tirsdag kveld.
BEILINS URO: – Israel kan ikke få internasjonal aksept for Jerusalem som hovedstad uten at byen blir delt og palestinerne får Øst-Jerusalem som ovedstad, framholdt Yossi Beilin hos tenketanken Civita i Oslo tirsdag kveld. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de sentrale israelske politikerne bak Oslooavtalen, Yossi Beilin, med alarmerende vurdering til ABC Nyheter etter Trumps varsel om at USA flytter sin ambassade til Jerusalem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag kom meldingene om at president Donald Trump akter å flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Det kan utløse en tikkende bombe i Midt-Østen, og har utløst uro hos regjeringer fra Riyadh til Oslo. Det sier også sitt at USA samme dag advarte sine statsansatte om å unngå Jerusalems gamleby av frykt for uroligheter.

Tirsdag var også det israelske arbeiderpartiets forhenværende minister, og en av de sentrale bak Osloavtalen mellom Israel og palestinerne, Yossi Beilin, i Oslo for å holde foredrag hos tenketanken Civita om jødenes sionistiske ideologi.

ABC Nyheter spurte Beilin om hvordan han vurderer virkningen av at USA flytter sin ambassade til Jerusalem.

Jeg vil at alle land skal flytte ambassadene til Jerusalem, inkludert Norges. Vi er eneste land i verden som ikke får ha ambassadene i hovedstaden. Det er ganske sprøtt, innledet Beilin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Utløser vold og svekker Abbas

– Men skal dette skje, må du dele Jerusalem. I Vest-Jerusalem skal Israel ha hovedstad, i Øst-Jerusalem skal palestinerne ha det, sier Peilin og fortsetter:

– Gjør du noe uten å dele på denne måten, oppstår to problemer: Koordinerer du ikke med land i regionen, kan det utløse vold.

Det andre er at palestinernes president Abu Mazen som er ganske svak, ikke kan akseptere noe sånt. Han vil måtte gi opp enhver prosess. Er dette resultatet av å flytte ambassader, blir det galt, sier Beilin.

Abu Mazen, eller Mahmoud Abbas som han gjerne kalles hos oss, skal tirsdag ha fått en telefon fra Trump om at han akter å flytte ambassaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva er problemet?

For uinnvidde kan det virke merkelig, men spørsmålet om USAs og andre lands anerkjennelse av Jerusalem som Israels hovedstad, er ett av de mest ømtåelige i konflikten mellom palestinerne og de arabiske landene, og Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter FNs delingsplan skal Jerusalem være en internasjonal by. Den ble delt mellom palestinerne og Israel, men etter 6-dagerskrigen i 1967 okkuperte Israel hele byen og erklærte den som Israels udelelige hovedstad.

Palestinerne ønsker derimot å gjøre Øst-Jerusalem til sin hovedstad, men har i stedet i økende grad blitt presset ut.

FN har forgjeves vedtatt at Israels anneksjon og vedtak om å ha Jerusalem som hovedstad er ulovlig, og de fleste landene flyttet sine ambassader fra Jerusalem til Tel Aviv.