Stoltenberg: Krig med Nord-Korea vil bli en global katastrofe

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg advarer mot konsekvensene en væpnet konflikt med Nord-Korea vil få. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg advarer mot konsekvensene en væpnet konflikt med Nord-Korea vil få. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En krig med Nord-Korea vil bli en katastrofe med konsekvenser for hele verden, advarer NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Krig i denne regionen vil være en katastrofe med globale konsekvenser. Ikke bare for regionen, men for hele verden, sier Stoltenberg.

Situasjonen i Nord-Korea blir et viktig tema når utenriksministrene i NATO samles til møte i Brussel tirsdag og onsdag.

Den siste tida har spenningen økt, fastslår NATO-sjefen.

– Det skyldes Nord-Koreas uforsiktige og uansvarlige oppførsel. De tester atomvåpen. De tester raketter. Og vi ser at rakettene har en slik rekkevidde at de kan nå Europa og Nord-Amerika. Det er grunnen til at vi nå må legge maksimalt press på Nord-Korea, sier han.

Han fastslår at politisk, diplomatisk og økonomisk press – spesielt gjennom full håndheving av sanksjonene som er vedtatt mot landet – er nødvendig for å få nordkoreanerne tilbake til forhandlingsbordet.

Samtidig forsvarer Stoltenberg den store luftforsvarsøvelsen USA nå gjennomfører sammen med Sør-Korea. Grunnen er at slike øvelser avskrekker Nord-Korea fra å gå til væpnet konflikt.

– De sender et klart budskap om at USA er på plass, og at USA har evne og vilje til å forsvare sine allierte, sier Stoltenberg.