Carl I. Hagens nobeldrøm mot nederlagSinne i Frps stortingsgruppe: – Man behandler venner som venner!

Frps Ulf Leirstein (tv), leder av FrPs valgkomité, og Hans Andreas Limi, leder av gruppestyret før møte der Fremskrittspartiets stortingsgruppe valgte Carl I. Hagen som partiets Nobel-kandidat.
Frps Ulf Leirstein (tv), leder av FrPs valgkomité, og Hans Andreas Limi, leder av gruppestyret før møte der Fremskrittspartiets stortingsgruppe valgte Carl I. Hagen som partiets Nobel-kandidat. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder av Frps valgkomité Ulf Leirstein og flere i Frps stortingsggruppe reagerer sterkt på den siste utviklingen i Nobel-saken. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortinget vedtar tirsdag etter alt å dømme nye regler som hindrer at vararepresentanter som Carl I. Hagen (Frp) kan velges inn i Nobelkomiteen.

– Dette er ingen overraskelse, noen bruker ufine metoder for å hindre at Carl I. Hagen blir valgt. Dette dreier seg om Carl I. Hagen, og er langt fra normale prinsipper på Stortinget. Prosessen flertallet legger opp til setter hele Stortinget i vanry, sier Leirstein til ABC Nyheter og advarer de andre partiene på Stortinget:

– Dette vil få konsekvenser for samarbeidsklimaet på Stortinget.

– Frp og Høyre er i regjeringssonderinger med Venstre, påvirker dette sonderingene?

– Det er partilederen som uttaler seg om regjeringssonderingene og landsstyret som bestemmer. Men jeg kan si det slik; man behandler venner som venner. Samtidig er det en fordel at man har en god dialog på Stortinget med alle partier, sier Leirstein og understreker at flere i stortingsgruppa til Frp er svært irriterte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvilke konsekvenser er det du tenker på?

Frps valgkomité, ledes av stortingsrepresentant Ulf Leirstein. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Frps valgkomité, ledes av stortingsrepresentant Ulf Leirstein. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Stortinget foretar mange valg, alt fra presidenter til Nobelkomiteen, og når partier går over stokk og stein for å stanse Carl I. Hagen er det noe stortingsgruppa til Frp legger seg på minne, svarer Leirstein som også er parlamentarisk nestleder i Frp.

Bakgrunn: Hagens nobeldrøm mot nederlag i Stortinget

Hastebehandling allerede tirsdag

Representantforslaget fra Arbeiderpartiet, Venstre, KrF, Senterpartiet og SV ble fremmet mandag morgen. Med 59 mot 45 stemmer vedtok Stortinget hastebehandling av forslaget, som dermed trolig behandles allerede tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en enkel bekreftelse på det som hele Stortinget har ment bør være prinsippene når Stortinget innstiller representanter til Nobelkomiteen, nemlig at de ikke skal være stortingsrepresentanter eller vararepresentanter, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvis dette som ventet blir vedtatt – betyr det da at Carl I. Hagen ikke kan velges inn i Nobelkomiteen i denne valgsyklusen?

– Flertallet mener at stortingsrepresentanter og vararepresentanter ikke kan velges til Nobelkomiteen, ja, svarer Støre.

– Et uverdig spill

– Opposisjonen bedriver et uverdig spill i Stortinget, sier Christian Tybring-Gjedde til ABC Nyheter.

Christian Tybring-Gjedde raser mot opposisjonen.
Christian Tybring-Gjedde raser mot opposisjonen.

– Og jeg kan legge til at det er uverdig og populistisk. Flaut, sier Frps fraksjonsleder i utenriks- og forsvarskomiteen videre.

– Forslaget kommer til å bli et flaut og et mislykket forsøk på å stanse Carl I Hagen, hevder Tybring-Gjedde.

Frps parlamentariske leder Hans Andreas Limi liker heller ikke fremgangsmåten i Stortinget.

– At Stortinget velger å hastebehandle denne saken, underbygger det vi tidligere har sagt: At for opposisjonen dreier dette seg mer om Carl I. Hagen enn om prinsipper, sier han til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I forslaget heter det at «det er nødvendig at Stortinget slår fast at den mangeårige praksisen for at stortingsrepresentanter og vararepresentanter ikke samtidig sitter som medlemmer av Nobelkomiteen, står ved lag».

Forslaget vedtas etter alt å dømme tirsdag og vil i så fall sette en stopper for den tidligere Frp-formannens kandidatur.

Støre ber nå Frp om å fremme en ny kandidat.

– Absolutt. Vi setter ikke i tvil den tradisjonen det har vært at partiene etter oppslutning har ansvar for å oppnevne kandidater.