Hetland gir Klæbo ankeretappen i OL

SJEF: Trenerne Tor-Arne Hetland t.h og Sjur Ole Svarstad under sprint prolog i verdenscupen i nordiske grener i Ruka. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
SJEF: Trenerne Tor-Arne Hetland t.h og Sjur Ole Svarstad under sprint prolog i verdenscupen i nordiske grener i Ruka. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landslagstrener Tor Arne Hetland hadde gitt ankeretappen i OL til stjerneskuddet Johannes Høsflot Klæbo om det hadde vært OL i morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

21-åringen imponerte med sin femte verdenscupseier på rad under søndagens 15 kilometer skiathlon i Lillehammer søndag.

Det vakte en viss oppsikt da Hetland klarerte Finn Hågen Krogh, som gikk Norge inn til seier med bravur i ski-VM i Lahti sist vinter, for den oppgaven tidligere i høst. Da skyldtes det først og fremst det at han ikke åpnet for å vurdere Petter Northugs viden kjente spurtegenskaper.

For tiden virker det fjernt at Northug skal komme seg i form til å bli vurdert til nok en ankeretappe for Norge i et mesterskap.

Klæbo har derimot benyttet anledningen til å imponere en hel skiverden med sine spurtegenskaper i de siste ukene.

– Hvorfor skal Finn Hågen Krogh gå sisteetappen i OL når du ser det her, spurte VGs reporter i pressesonen?

– Etter dette i dag så klarer vel til og med journalistene og ta ut sisteetappen. Det sier seg selv hvem som hadde gått sisteetappen hvis det hadde vært OL-stafett i morgen, sa Hetland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Klæbo: – Da blir jeg skremt!

Sunn fornuft

– Det er Klæbo?

– Det er Klæbo. Da ville jeg selvfølgelig ha vraket Krogh. Det er sunn fornuft. Men det er en stund til februar, og vi skal bruke guttene våre godt. De skal få lov til å forberede seg maksimalt slik at de kommer hjem med mange medaljer.

– Er han en sterkere avslutter enn det du hadde trodd?

– Ja. Han spiller kortene sine riktig, posisjonerer seg og er med i kampen. Han er der. Han viser de kvalitetene som skal til for å vinne en avslutning. Det blir ikke noe verre enn dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Klæbo med femte seier på rad: – Han gjør akkurat som han vil

Nøktern

Klæbo har ikke skjult at han godt kan tenke seg å gå sisteetappen for Norge på sikt, men tok ikke Hetlands invitt på direkte etter søndagens triumf.

– Det skal vi nå se på. Den som er i best form i OL kommer til å gå den ankeretappen. Det er noen måneder fram dit. En ankeretappe hadde vært artig, men det er mange andre som har en del å gå på, og Finn, blant annet, tror jeg kan gå fort når han kommer i form. Det er langt ifra avgjort ennå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Martin Johnsrud Sundbys plass på det samme stafettlaget er bankers. Han gliste godt han hørte om Hetland helomvending.

– Steike, Hetland skyter fra hofta om dagen. Han har virkelig ladet hagla. Jeg lurer på om han står og tenker oppe i bua der for å få til noen overskrifter. Kan vi ikke bare være enige om at vi har flere alternativer da, folkens? Så venter vi litt med å ta ut det laget, sa Sundby.

– Krise for Petter

En som virker å være langt fra å gå sisteetappen er Petter Northug. Lørdag dro han rett hjem etter å ha blitt slått ut allerede i kvalifiseringen til sprinten.

Dermed gikk han også glipp av søndagens tremil.

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland er bekymret, og mener Northug har en lang vei til OL.

– Dette er en krise for Petter Northug fordi han kanskje må endre på treningsopplegget blant annet med tanke på høydopphold, sier han.

– Det er kritisk at han ikke kom videre i dag, og det er kritisk at han ikke går i morgen fordi han nå får en lang vei til OL, sier Aukland til NRK.