Halvering av HIV-smitte blant barn

World AIDS Day blir årlig holdt 1. desember med samtaler fra internasjonale helse- og foreningsorganisasjoner om bevissthet, forebygging og behandling av immundefektssyndromet HIV/AIDS. Foto: NTB Scanpix
World AIDS Day blir årlig holdt 1. desember med samtaler fra internasjonale helse- og foreningsorganisasjoner om bevissthet, forebygging og behandling av immundefektssyndromet HIV/AIDS. Foto: NTB Scanpix Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

HIV/AIDS er på vei tilbake takket være en fenomenal global innsats de siste 30 årene. Men fremdeles er det mange som har sykdommen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Basert på FN-data og et øyeblikksbilde av hvordan det kjempes mot HIV/ AIDS, den dødelige sykdommen som brøt ut i verden tidlig på 1980-tallet, ser det lyst ut globalt sett.

Omtrent 1,8 millioner mennesker over hele verden ble rammet av viruset som forårsaker AIDS i 2016.

Bryter man tallet ned, vil det si at hvert 17. sekund dette året, har en person i verden blitt smittet med HIV. To tredjedeler av nye smittetilfeller finner sted i Afrika, og har sammenheng med de afrikanske landenes store befolkningsøkning.

Likevel synker antallet som er infisert totalt sett. Siden 2010 har infeksjonsraten blant voksne blitt redusert sakte fra 1,9 millioner til 1,7 millioner per år i 2016.

Halvering av infeksjoner blant barn

Nye infeksjoner blant barn har falt kraftig: siden 2010 har de blitt kuttet nesten halvparten fra 300.000 til 160.000 i 2016.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En nøkkelfaktor til dette, er at man nå har teknologi nok til å tidlig oppdage viruset blant gravide kvinner i Afrika, etterfulgt av behandling med anti-retrovirale legemidler som beskytter fostrene. Disse legemidlene omfatter kombinasjonsmedisinering som hindrer virusets evne til å reprodusere seg.

Halvering av dødsfall

AIDS-relaterte dødsfall har falt med nesten 50 prosent siden en topp på 1,9 millioner i 2005, til 1,0 millioner i 2016. Så mye som 20,9 millioner mennesker har nå tilgang til behandling som er effektiv når de følges opp regelmessig.

Omtrent 76,1 millioner har blitt smittet siden AIDS-epidemien brøt ut i 1981 ifølge UNAIDS, hvor 35 millioner døde i løpet av perioden.

Nærmer seg 40 millioner

På tross av mange store seire i kampen mot HIV og AIDS, er det fremdeles mange som lever med viruset i dag. Nær 40 millioner mennesker har HIV idag. UNAIDS anslo i fjor tallet til å være 36,7 millioner.

Antallet fortsetter imidlertid å øke, på grunn av fortsatt smitteoverføring av sykdommen og økt tilgang til anti-retrovirale legemidler i utviklingsland som har økt overlevelsesgraden for HIV-positive mennesker.