Nesten halvparten av FNs nødhjelp kan gå til Syria og Jemen

En gutt henter vann fra en brønn som fryktes å være infisert med kolerabakterier i utkanten av Jemens hovedstad Sana. Foto: AP/NTB scanpix
En gutt henter vann fra en brønn som fryktes å være infisert med kolerabakterier i utkanten av Jemens hovedstad Sana. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN ber om 190 milliarder kroner til nødhjelp neste år. Planen er å bruke nesten halvparten på krigsherjede Syria og Jemen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs nødhjelpskontor OCHA ba fredag om til sammen 22,5 milliarder dollar til nødhjelp i en lang rekke land i 2018.

Nesten halvparten av pengene trengs til å hjelpe folk i Syria og Jemen. I Syria raser krigen på sjuende året, selv om ekstremistgruppa IS i hovedsak er nedkjempet. Jemen står på randen av hungersnød som følge av krig mellom opprørere og en koalisjon ledet av Saudi-Arabia.

Likevel er det i afrikanske land at behovet for hjelp øker mest sammenlignet med i år. Konflikten i Kongo har drevet 4,1 millioner mennesker på flukt, og i Somalia ventes det nok en gang nedbørsmangel neste år.

Tross de mange krisene er det anslåtte behovet for penger til å finansiere nødhjelpen i 2018, litt mindre enn i år. Antallet mennesker som har akutt behov for nødhjelp, ligger an til å synke for tredje år på rad til 90,9 millioner.

FN får vanligvis inn langt mindre penger enn de ber om for å finansiere nødhjelpen. I år ligger det an til at FNs medlemsland vil dekke omtrent halvparten av behovet.