Europaministeren til Stortinget: – EØS har styrket arbeidstakernes rettigheter

FRITT FRAM: EU- og EØS-minister Marit Berger Røsland hevdet i Stortinget torsdag at EUs arbeidslivsregler er et minimum, og at Norge står fritt til å innføre strengere krav.
FRITT FRAM: EU- og EØS-minister Marit Berger Røsland hevdet i Stortinget torsdag at EUs arbeidslivsregler er et minimum, og at Norge står fritt til å innføre strengere krav. Foto: Thomas Vermes / ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Europaministeren mot strømmen: Mener EUs regler gjennom EØS-avtalen har styrket folk flest sine rettigheter i norsk arbeidsliv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Norske arbeidstakeres rettigheter har på mange områder blitt styrket som følge av EØS-regler.»

Stikk i strid med all diskusjon, demonstrasjoner og streik mot sosial dumping som følge av at EUs frie flyt gjennom EØS-avtalen er innført på det norske arbeidsmarkedet, kom EØS- og EU-minister Marit Berger Røsland (H) med dette positive budskapet da hun tirsdag holdt sin redegjørelse for Stortinget.

– Etter diverse dommer og virkningene av fri flyt av arbeidskraft på arbeidsmarkedet i Norge, vil mange være overrasket over påstanden din om at EUs regler har styrket arbeidstakernes rettigheter, Marit Berger Røsland.

– Det går på direktiver vi har tatt inn fra EU, som innebærer konkrete rettigheter for norske arbeidstakere. For eksempel har norske arbeidstakere fått styrkede rettigheter ved virksomhetsoverdragelse. Vikarbyrådirektivet har gjort at vi må endre arbeidsmiljøloven, og regler om ferie har gjort at vi måtte endre ferieloven, sier hun til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er ikke eksemplene på styrkede rettigheter du viser til, noe norske politikere kunne innført på egen kjøl? Ville Høyre motsatt seg noen av dem nasjonalt?

– Det er et for generelt spørsmål til at jeg kan gå inn på det. Både på EU-siden og på nasjonalt nivå vil det til enhver tid være diskusjon om hvilke rettigheter og standarder vi skal ha, svarer europaministeren.

Drømmen om sosialt EU

I debatten som fulgte torsdag om ministerens halvårlige gjennomgang av norsk europapolitikk, ble idyllen brutt i spørsmålet om EU-reglenes virkning i norsk arbeidsliv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For to uker siden gikk 10.000 bygningsarbeidere ut i streik mot sosial dumping og bemanningsbyråer. Misnøyen er et resultat av EØS-avtalens frie flyt av arbeidskraft og kapital, sa SV-leder Audun Lysbakken og la til:

– Situasjonen i arbeidslivet er den viktigste grunnen til at SV fortsatt er mot EØS-avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror også at «drømmen om den sosiale pillaren i EU» vil forbli en illusjon.

– EU har vært mye bedre til å gjennomføre interessene til kapitalen og de rike, enn arbeidsfolks. Velferd kjempes fram nedenfra. Da er man også avhengig av nasjonalstatens grenser, sa Lysbakken.

Les også: Erna Solberg til EU: – Lovlydige bedrifter må få rettferdig konkurranse

– Fritt opp til Norge

Per Olaf Lundteigen (Sp) påpekte at EØS-tilhengeren Martin Kolberg (Ap) stadig kommer med kritiske utsagn om virkningen av EØS på arbeidslivet, og etterlyste - hva så?

– Flertallet kan nok prøve å overse utryggheten for stabil inntekt for arbeidsfolk. Men denne taktikken vil ikke lykkes, fordi stadig flere bransjer vil erfare virkningen av fri arbeidsinnvandring, sa Lundteigen og la til:

– Regjeringen har akseptert at EØS overkjører norske arbeidsavtaler i verkstedsoverenskomsten for verftene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I den saken har ESA overprøvd norsk Høyesterett og fått Fellesforbundet til å sette seg sammen med NHO for å få til en ny avtale som kan bli godtatt i Brussel.

Rødts leder Bjørnar Moxnes la til grunn at EØS undergraver selve grunnlaget for fagbevegelsen, og kom med forslag til to tiltak:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å reversere frislippet av bemanningsbyråer og kreve like pensjonsbetingelser for alle. EØS forbyr kommuner å kreve like pensjonsvilkår ved anbudsutsetting.

Statsråd Marit Berger Røsland hevdet derimot at EU gir minimumsstandarder, og at det er fritt opp til Norge å vedta strengere regler.

Les også: – EUs frie bevegelse gir oss sosial dumping og må reformeres

Gro kalte nei-dronning løgner

– Jeg anbefaler flere å lese hva som ble sagt og skrevet om EØS-avtalens virkning på arbeidslivet da den ble inngått, og se hva som er faktum i dag, oppfordret Per Olaf Lundteigen og la til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en systemfeil i EUs frie marked, som hindrer folkevalgte i å korrigere svakheter i kapitalismen.

EØS-avtalen ble inngått i 1992. To år senere kalte daværende statsminister Gro Harlem Brundtland (Ap) daværende Sp-leder og nei-dronning Anne Enger Lahnstein for løgner.

Ifølge Brundtland løy Lahnstein når hun påsto at EU-medlemskap ville påvirke norsk arbeidslivs regler. Det skjedde i den siste fjernsynsdebatten før folkeavstemningen om norsk EU-medlemskap.

Nå viser det seg at EUs regler påvirker arbeidslivet til og med utenfor EU, men med EØS-avtalen.

Sjekk også hva LO krevde for å si ja til EØS-avtalen