Bred enighet om Hæren og Heimevernet:Navarsete skuffet over Arbeiderpartiet

SKUFFET: Liv Signe Navarsete.
SKUFFET: Liv Signe Navarsete. Foto: Jan Kåre Ness / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap, Venstre og KrF har sammen med regjeringen blitt enig om innretningen av fremtidens hær og heimevern. Enigheten sikrer blant annet delt helikopterløsning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Støtten til regjeringens såkalte landmaktsproposisjon innebærer at Hærens helikopterkapasitet deles mellom Bardufoss i nord og Rygge i Østfold. Samtidig sikres det som betegnes som nødvendig vedlikehold og sikring av tilstrekkelig stridsvognskapasitet.

Det er også enighet om å foreta en kostnadsvurdering av å beholde en stridsgruppe med ett til to kompanier på Skjold, samt 40.000 soldater og en kvalitetsreform i HV.

– Et bredt flertall i Stortinget sikrer at vi får en hær som skal være klar til strid i løpet av kort tid. Norge får en hær som skal trene mer og som får bedre utstyr, sier Høyres forsvarspolitiske talsmann Hårek Elvenes.

– Nye trusler stiller Forsvaret og NATO overfor helt nye utfordringer. De fem partiene sikrer en modernisering av hæren, blant annet med nye våpensystemer, bedre luftvern og stridsvogner, sier Elvenes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil komme med egne forslag

Liv Signe Navarsete og Senterpartiet står utenfor enigheten.

– I hovedsak kommer vi til å fremme egne forslag, delvis med SV. Det gjør vi fordi vi ønsker vedtak, og ikke enda flere nye utredninger som fører til at vi skyver saken foran oss, sier Sp-politikeren til ABC Nyheter.

Årsaken er blant annet at vedtaket ikke spesifiserer hvor mange helikoptre det skal være på Bardufoss og Rygge i det som beskrives som en delt løsning.

Navarsete mener innholdet fremstår som utydelig.

– Jeg opplever at det som er lagt frem er veldig utydelig, og det er rom for tolkning. Man skyver en god del av det som skal skje inn mot revidert nasjonalbudsjett, mens man heller burde bestemt seg nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om planen for Hæren og Heimevernet

* Regjeringen la i oktober fram en proposisjon om landmakten etter et utredningsarbeid som ble innledet i fjor. Forslaget bygger på langtidsplanen for Forsvaret, som Ap sikret flertall for i fjor.

* Landmaktproposisjonen har vært til behandling i Stortingets utenriks- og forsvarskomité. Stridsspørsmålene har knyttet seg til bevilgningene til Hær og HV, Hærens helikopterkapasitet i Nord-Norge, størrelsen på Heimevernet og tidspunktet for innkjøp av nye stridsvogner.

* Her er noen av konklusjonene i regjeringens opprinnelige forslag:

* Reform av førstegangstjenesten, som blant annet innebærer 16 måneders tjeneste for enkelte stillinger i Hæren og flere årlige innrykk av vernepliktige.

* Økt tilstedeværelse i Finnmark, ikke minst ved å etablere en kavaleribataljon på Porsangmoen. Det foreslås også å samle Hærens og Heimevernets avdelinger i Finnmark under en felles ledelse.

* Opprettholdelse av de elleve HV-distriktene samt Telemark bataljon med dagens høye vervingsgrad. Heimevernet reduseres fra 45.000 til 38.000 soldater.

* Investering på 54 milliarder kroner i nytt materiell og 6 milliarder kroner i nødvendig infrastruktur. Dette omfatter blant annet nye stridsvogner og nytt artilleri, men regjeringen anbefaler ikke innkjøp av egne helikoptre til Hæren.

Skuffet over Arbeiderpartiet

Navarsete synes det er leit at sentrumspartiene og venstresiden ikke står sammen.

– Jeg er skuffet over Arbeiderpartiet. Jeg hadde håpet at sentrum og venstresiden kunne stått sammen for å få til mer. Senterpartiet vil fortsette kampen for at vi skal ha vekst i antallet HV-soldater, sikre hæren og få gode militære helikopter, sier Navarsete til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også SV er misfornøyd med helikopterløsningen.

Partileder Audun Lysbakken er glad for at landmakten blir styrket, at Hæren får moderne stridsvogner tidligere og at kuttene i Heimevernet stoppes. Men han legger til:

SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
SV-leder Audun Lysbakken. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix

– Det er likevel slik at vi ikke kunne gå med på usikkerheten rundt helikopterstøtte til Hæren. Derfor fremmer vi forslag sammen med Sp for å sikre helikopter både på Bardufoss og på Rygge, sier han til NTB.

– I tillegg mener vi regjeringen må vurdere å kjøpe flere helikoptre hvis vi ser at 18 helikopter ikke er nok.

Ved siden av helikopterstøtte til Hæren i nord har størrelsen på Heimevernet vært et stridstema. 40.000 soldater er tallet flertallet skal ha samlet seg om. Det er 2.000 flere enn regjeringen i utgangspunktet foreslo, men 5.000 færre enn Senterpartiet forlanger.

Arbeiderpartiet: – Betydelig styrking av hær og heimevern

Lederen av Stortingets utenriks- og forsvarskomité, Anniken Huitfeldt (Ap), er tilfreds med enigheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ment at Høyre og Frp har hatt for lave ambisjoner for Hæren og Heimevernet. Helheten i avtalen vil innebære en betydelig styrking av Hæren og Heimevernet sammenliknet med regjeringens forslag, sier hun i en pressemelding.

– Når vi nå har inngått en avtale om Hæren og Heimevernet, handler det om at vi har fått viktige gjennomslag på alle de fire områder vi har vært opptatt av, sier Huitfeldt og nevner fire punkter:

1) egne hærhelikoptre på Bardufoss og en delt løsning mellom Bardufoss og Rygge

2) framskynding av nye stridsvogner til 2019 (ikke 2025, som i planen)

3) en kvalitetsreform og flere soldater i Heimevernet

4) klar åpning for flere soldater i 2. bataljon på Skjold.