Forsker: – Hysterisk å kaste mat hvis en flue har sittet der

Dansk forsker mener medier overdriver når de ber leserne holde seg unna mat som en flue har sittet på. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Dansk forsker mener medier overdriver når de ber leserne holde seg unna mat som en flue har sittet på. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en fersk studie advares det om at fluer er bærere av langt flere sykdomsfremkallende bakterier enn tidligere antatt. Nå ber dansk forsker folk og medier om å roe ned.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny rapport har vakt oppsikt ved å advare mot å spise mat som har hatt besøk av en flue. Forskerne bak studien har samlet inn bakterier fra 116 spy- og alminnelige fluer fra te ulike kontinenter, og fastslår at fluer er bærere av flere forskjellige bakterier enn hva man tidligere har trodd. Det meste sitter på insektets vinger og føtter.

– Hvert skritt en flue tar, etterlater en liten koloni av mikrobielle kolonispor dersom overflaten gir grobunn for bakteriell vekst, sier forskningsleder Stephan Schuster ved Nanyang Technological University i Singapore i en pressemelding.

Dette får imidlertid lektor Henrik Siegumfeldt ved Institut for mikrobiologi og fermentering på Københavns Universitet til å reagere.

– Få bakterier fra en flue kan ikke gjøre deg syk. For å bli syk må du få flere tusen bakterier inn i kroppen og det er ikke en flue i stand til å etterlate seg på maten din , sier han til Videnskab.dk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om en flue kan være bærer av sykdomsfremkallende bakterier, betyr ikke det ifølge Siegumfeldt at du blir syk dersom du spiser brødskiven den nettopp har sittet på.

– Problemet oppstår først når en flue har med seg sykdomsfremkallende bakterier og disse bakteriene får lov til å sitte på maten din flere timer før du spiser den.

Studien har fått flere store medier som Daily Mail og The Telegraph til å advare leserne mot å spise mat som har hatt besøk av en flue.

Den danske lektoren gir forskerne bak den ferske studien rett i at fluer potensielt kan overføre smittsomme sykdommer til mennesker, men at risikoen er «forsvinnende liten». Han advarer samtidig medier mot å trekke slike drastiske konklusjoner.