Nordkoreansk avhopper: – Kim Jong-un er uforskammet

Kim Jong-un har vært Nord-Koreas leder siden farens bortgang i 2011. Foto: Reuters
Kim Jong-un har vært Nord-Koreas leder siden farens bortgang i 2011. Foto: Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

En nordkoreansk avhopper fra topphemmelige «Kontor 39» forteller den danske avisen Politiken om det lukkede regimet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea omtales som verdens mest lukkede land. En nordkoreansk avhopper har latt seg intervjue av den danske avisen Politiken. Under pseudonymet «Michael Kim» forteller avhopperen om hvordan han arbeidet i organisasjonen som styrker Nord-Koreas handelsforbindelser med omverdenen, og om sin direkte kontakt med landets diktator Kim Jong-un.

– Noen ganger kunne Kim Jong-un være direkte uforskammet, andre ganger var han glad. Det kom an på om han var fornøyd med det han hørte. Jeg prøvde å ikke la meg påvirke, og konsentrerte meg om å si tingene jeg skulle, forteller avhopperen.

Bruker inntektene på raketter og atombomber

Fakta om Nord-Korea

  • Grunnlagt i 1948 etter delingen av den koreanske halvøya som følge av Japans nederlag i andre verdenskrig. Landet er siden blitt styrt med hard hånd, først av Kim Il-sung, og siden av hans sønn og sønnesønn med støtte fra den militære eliten.
  • Invaderte Sør-Korea i 1950, noe som utløste Koreakrigen. Flere millioner mennesker ble drept i konflikten hvor Nord-Korea og Kina kjempet mot Sør-Korea og FN-styrker anført av USA.
  • Det ble aldri undertegnet noen fredsavtale etter krigen, og konflikten er derfor formelt sett ikke avsluttet.
  • Nord-Korea, som har 24 millioner innbyggere, ledes i dag av Kim Il-sungs sønnesønn Kim Jong-un.
  • Nord-Koreas hær er den femte største i verden med én million soldater.
  • Det fattige landet er nærmest fullstendig isolert internasjonalt. Nordkoreanernes viktigste handelspartner er Kina.
  • Nord-Korea har pådratt seg det internationale samfunnets vrede ved å utvikle atomvåpen og langtrekkende raketter.
  • FNs sikkerhetsråd har gjentatte ganger krevd full stans i disse programmene, noe ledelsen i hovedstaden Pyongyang nekter å etterkomme.
  • En lang rekke internasjonale sanksjoner er innført mot Nord-Korea for å presse landet til å oppgi sine våpenprogrammer.

Michael Kim jobbet i den topphemmelige organisasjonen Kontor 39, som styrer Nord-Koreas utenriks handelsforbindelser. Han hevder at han i denne forbindelse flere ganger ble bedt om å rapportere direkte til Kim Jong-un.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Michael Kim har landet utstrakt import fra og eksport til Russland, Kina og land i Sørøst-Asia. I tillegg hevder han at mye av jobben gikk ut på å selge våpen til konfliktområder. Inntektene blir brukt til å utvikle raketter og atombomber.

– Nord-Korea produserer masse våpen, og de er billige og pålitelige, forteller Michael Kim.

Kim Jong-uns søster stiger i gradene: – Hun er undervurdert

– Alle er redde

I dag bor det mer enn 30.000 avhoppere fra Nord-Korea i Sør-Korea. Michael Kim flyktet for tre år siden.

Kim Jong-nam ble utsatt for et angivelig attentat. Foto: Shizuo Kambayashi / AP
Kim Jong-nam ble utsatt for et angivelig attentat. Foto: Shizuo Kambayashi / AP

Nå bor han i Sør-Koreas hovedstad Seoul, men han føler seg ikke trygg. Han frykter at han kan bli drept av nordkoreanske agenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frykten skyldes at Kim-Jong-un drepte sin halvbror, Kim Jong-nam, i februar. Sørkoreanske myndigheter mente at det var det nordkoreanske regimet som stod bak.

– Når Kim Jong-un kan slå til i Malaysia, kan han også gjøre det i Sør-Korea. Alle nordkoreanske avhoppere er redde, sier Michael Kim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kim Jong-un gjør det han kan for å holde på makten i landet. Hans onkel, Jang Song-thaek, ble henrettet i 2013 fordi Kim Jong-un begynte å tvile på lojaliteten hans. Onkelen var en av Nord-Koreas mektigste menn.

Videre forteller Michael Kim at Nord-Korea som helhet er et fattig land, hvor noen få personer er svært rike.

Video viser avhopper på flukt

I forrige uke offentliggjorde FN en overvåkningsvideo som viser en nordkoreansk avhopper på vei inn i Sør-Korea. Videoen viser den dramatiske flukten til en nordkoreansk soldat som tar seg over grensen til Sør-Korea gjennom den tungt bevoktede, «demilitariserte» sonen mellom de to landene.

I videoen kan man se avhopperen komme kjørende i en militærbil til grensen mellom de to landene. Så kjører han seg fast i en grøft, og de nordkoreanske soldatene oppdager hva som er i ferd med å skje. De følger få skritt bak og skyter etter avhopperen som kommer seg over grensen med en nødskrik.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge FN brøt Nord-Korea våpenhvilen under denne hendelsen som du kan se i videovinduet under.

– Vet ikke om Nord-Korea overlever

I september skjerpet FN sanksjonene mot Nord-Korea.

USAs FN-ambassadør Nikki Haley hevdet Nord-Korea vil gå glipp av 6,3 milliarder kroner årlig som følge av de nye sanksjonene og mener at dette vil bidra til å svekke landets omstridte atom- og rakettprogram.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er helt klart de sterkeste sanksjonene som noensinne er vedtatt mot Nord-Korea, sa Haley.

Sanksjonene vil blant annet føre til at 90 prosent av Nord-Koreas importinntekter vil bli utestengt.

En tidligere nordkoreanske tjenestemann The Independent har snakket med, Ri Jong-ho, tror nå at økonomien i landet vil kollapse.

Før han og familien forlot landet i 2014, var Jong-ho leder for gruppen som jobber med Nord-Koreas strategi for å unngå sanksjoner fra FN.

– Aldri før har landet fått så tøffe sanksjoner. Jeg vet ikke om Nord-Korea overlever et år med disse sanksjonene. Folk kommer til å dø, sier han, ifølge The Independent.