Gjenreiser hotell med dansk dynamitt

Tvedestrand Fjordhotell har hatt fem ulike eiere på litt over ti år. Foto: TV3
Tvedestrand Fjordhotell har hatt fem ulike eiere på litt over ti år. Foto: TV3
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eyvind Hellstrøm klarte ikke rydde opp. Nå har en danske satset sparepengene på fjordhotellet med en brokete konkursfortid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beliggenheten er perfekt. Hotellgjestene kan speide utover Tvedestrandfjorden eller spasere langs byens brosteinsbelagte sentrumsgater. I sommermånedene dupper båtene i vannet, hyttefolket strømmer til og barna nyter en kortreist is fra Hennig Olsen. Men der har også idyllen stoppet. Konkurs, utkastelser og stengte dører har vært normalen for Tvedestrand Fjordhotell.

– Hotellet hadde dårlig omdømme, konstaterer Dorte Elesebeth Suurballe.

Sammen med mannen Pål Erik Jahnsen har de pustet nytt liv i hotellet. De startet som leietagere i mai 2016 og valgte å kjøpe hotellet i april i år ved å ta over alle aksjene i selskapet Fritz Smithsgate 7.

– Vi merket at folk i byen var skeptiske da vi kom. De tenkte vel at nok en gang kommer det nye eiere med en drøm som ikke blir realisert.

Hadde store planer

Skepsisen ligger nok latent i lokalbefolkningen etter alle problemene som har vært. Vi går tilbake til 2004, året da Håvard Rådstoga og Lisbeth Scheele Rådstoga eide hotellet. Claus Santon var nylig kastet ut som driver og Rolf Aage Jensen hadde tatt over.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avisen Telen forteller historien om da to ansatte brakte Jensens selskap inn for namsmannen på grunn av manglende lønnsutbetalinger. Og etter kun sju måneder som driver av hotellet ble Jensen kastet ut av eierne. Deler av husleien var ikke betalt fordi Jensen mente det var en rekke mangler ved hotellet han selv måtte utbedre. Saken gikk oppover i rettssystemet. Jensen tapte både i tingretten og lagmannsretten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2006 solgte Rådstoga-ekteparet hotellet til By- og Senterutvikling med sandefjordingene Stein Matre, Jan Ove Vassøy og Magne Modalsli på eiersiden. Planene var store. Tvedestrandposten skrev om 18 rom som skulle bli til 75, spa-anlegg og konferansedel med plass til 140 personer. Men det tok ikke lang tid før problemene startet.

Les også: Christianittene drukner i turister

– Nok et luftslott

Stein Matre takket for seg i By- og Senterutvikling, så var det Magne Modalsli sin tur i 2008. Kun Vassøy satt igjen av de tre opprinnelige eierne. Usikkerheten begynte å vokse. I 2009 vendte derimot Modalsli tilbake, kjøpte aksjene i selskapet for tre millioner kroner og tok samtidig over gjelden til fjordhotellet. Kort tid etter gikk TTS AS konkurs, selskapet som hadde leid lokalene og driftet hotellet de seneste tre årene. Modalsli var ikke nådig i sin kritikk av selskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hotellet ble leid ut helt driftsklart med blant annet komplett servise og bestikk. Når noe er blitt ødelagt, er det ikke blitt fornyet. Det er heller ikke blitt utført løpende vedlikehold i løpet av disse tre årene, sa sandefjordingen Modalsli til Østlandsposten.

– Hotellet hadde en omsetning på sju millioner kroner i fjor. Da bør man klare å få det til å gå rundt, men TTS AS har ikke hatt kontroll på kostnadene i det hele tatt, fortsatte han.

Trond Slyngstadli, som i en periode var daglig leder i TTS, mente kritikken var useriøs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Modalsli hadde aldri intensjoner om å følge opp løftene sine om utbygging. Det var bare enda et luftslott, svarte Slyngstadli i Østlandsposten, og refererte til en sak han hadde med Modalsli i Larvik.

Les også: På denne Paris-restauranten spiser du biff i blanke messingen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kalte Hellstrøm en bølle

Senere i 2009 kom det endelig noen positive nyheter. Stjernekokken Eyvind Hellstrøm var på vei til restauranten på Tvedestrand Fjordhotell for å rydde opp. I 2008 startet han en serie på TV3 der han besøkte spisesteder som slet økonomisk for å hjelpe dem til god drift med sin sedvanlige røffe og usminkede stil. Etter opptakene var Modalsli storfornøyd og uttalte følgende til Tvedestrandposten samme dag som hotellet skulle rulle over TV-skjermen:

– At han fyrer løs fra hofta og er tøff, må jeg si er helt fortjent. Vi sto egentlig på bar bakke før han kom inn. De kunnskapene som lå i hele restaurantene, var dårlige. Det Hellstrøm brakte inn av menyer og kunnskap i alt dette, var fantastisk.

Han la til at hotellet ikke hadde hatt noen restaurantdrift uten besøket til Hellstrøm.

– Folk vet at Hellstrøm har ryddet opp og det har vært en kvalitetsheving etter det, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Saken fortsetter under)

Eyvind Hellstrøm besøkte Tvedestrand Fjordhotell med programmet "Hellstrøm rydder opp". Etterpå ble han kalt en bølle av daværende eier Magne Modelsli (t.h.). Foto: Erlend Kjernli
Eyvind Hellstrøm besøkte Tvedestrand Fjordhotell med programmet "Hellstrøm rydder opp". Etterpå ble han kalt en bølle av daværende eier Magne Modelsli (t.h.). Foto: Erlend Kjernli

Etter å ha sett stjernekokken rakke ned på restauranten på TV-skjermen i beste sendetid, var tonen en helt annen.

– Hellstrøm oppfører seg som en bølle! Var målet hans egentlig å knuse en bedrift? sa han til Agderposten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøkkensjefen på restauranten, Marita Eng, hadde offentlig kritisert arbeidsforholdene og tok opp temaet med Hellstrøm. Halvannen måned etter opptakene ble hun sagt opp. Eng uttalte til Agderposten at oppsigelsen ikke hadde direkte sammenheng med Hellstrøms opptak, men at bakgrunnen var en konflikt. Modalsli ville ikke kommentere oppsigelsen utover at det var en personalsak.

Les også: Dette hotellet er ikke for de med høydeskrekk

Kom og gikk igjen

Det er vanskelig å bli rik på småhotell i Norge. Når sommerturistene drar blir gatene stillere dagene mørkere. I 2010 var det nok for Modalsli. Han la ut hotellet for salg for 22,5 millioner kroner. Månedene gikk uten salg og til slutt måtte Modalsli betraktelig ned i pris. Han solgte hotellet i mars 2011 til sin tidligere partner i By- og Senterutvikling, Stein Matre for 10,7 millioner kroner. Etterpå gikk Modalslis selskap THF as konkurs. Han ble politianmeldt og fikk en bot på 25.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Rime Advokatfirma ble det ikke sørget for løpende og fullstendig bokføring i perioden 1. mai 2010 til 18. februar 2011, skrev Tvedestrandposten. Avisen skrev videre at Hellstrøms oppryddingsjobb ble nevnt som en negativ faktor i bostyrers innberetning etter konkursen.

Den nye eieren Matre gikk i gang og engasjerte Trond Pedersen og Hanne Ring til å drifte hotellet gjennom selskapet Langesand AS fra mai 2011. I januar 2013 var det slutt og selskapet ble slått konkurs. I mai samme året kom Anne Killingmo inn som ny daglig leder på hotellet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På grunn av alle de negative historiene og konkursene valgte hun å skifte navn på hotellet til Terna Fjordhotell. To måneder senere takket hun for seg og sa til Agderposten at det skyldtes samarbeidsproblemer med Matre. Matre selv ville ikke kommentere omstendighetene rundt Killingmos avgang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Her er 25 gode spisesteder for deg som skal langs veien

Arbeidstilsynet og politiet aksjonerte

Hotellet skiftet navn igjen til Tvedestrand Fjordhotell. I august 2013 kom ekteparet Jonny og Anita Åland inn som drivere av hotellet, overbevist om at de skulle få skuta på rett kjøl. Fire måneder senere takket de for seg. Høsten dette året var Arbeidstilsynet på befaring på hotellet og fant noen avvik som måtte rettes opp. Ingen alarmerende farlige forhold, men likevel forhold som måtte utbedres, som manglende risikovurdering og et lagerbygg som var innredet til innkvartering.

6. februar 2015 var fortsatt ikke forholdene utbedret og Arbeidstilsynet vedtok stenging av hotellet. Da heller ikke dette ble etterfulgt av Matre aksjonerte Arbeidstilsynet og politiet i juli samme år. Matre ble politianmeldt for brudd på stengingsvedtaket. Hotelleieren mente selv at tilsynsrapporten ble sendt til feil adresse og at det derfor tok flere måneder før han ble kjent med den. Da han ble klar over avvikene mente han at de allerede var rettet og ignorerte derfor rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brannvesenet hadde også i lang tid etterlyst dokumentasjon på at hotellet ikke er brannfarlig og iverksatt dagmulkt. Etter politianmeldelsen mot seg uttalte Matre at han skulle saksøke både brannvesenet og Arbeidstilsynet. I denne perioden hadde også Matre flere disputter med Tvedestrand kommune etter å ha hugget et tre ulovlig og bygget et tak over uteserveringen uten å søke om byggetillatelse. Skjenkebevillingen røk også flere ganger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fire av ti tror reiseforsikringen dekker skader på mobiltelefonen

Tredoblet omsetningen

Høsten 2015 kom flyktningkrisen til Europa og Norge og behovet for flyktningmottak ble større og større. Matre inngikk en avtale med Hero om 90 akuttinnkvarteringsplasser på Tvedestrand Fjordhotell. 17. september åpnet dørene for flyktningene. Problemet var bare at hotellet fortsatt var vedtatt stengt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verken Hero eller UDI kjente til historien, men ble gjort oppmerksom på den av Arbeidstilsynet. Én uke etter at de første flyktningene flyttet inn ba UDI Hero om å si opp avtalen med hotellet. 10 oktober stengte Matre dørene og tok med seg alle ansatte for å starte opp et flyktningmottak i Hvittingfoss, også der med en avtale med Hero.

– Kommunen og lokalmiljøet på Hvittingfoss er involvert på en helt spesiell måte der. Konseptet er interessant for oss, sier mottakskoordinator i Hero, Ole Villa, til VG på spørsmål om Matre burde få en ny sjanse.

Dorthe Elisabeth Suurballe har snudd den vonde trenden på Tvedestrand Fjordhotell. Foto: Privat
Dorthe Elisabeth Suurballe har snudd den vonde trenden på Tvedestrand Fjordhotell. Foto: Privat

I februar 2016 la Matre ut Tvedestrand Fjordhotell til salgs for 13 millioner kroner. I april inneværende år ble altså hotellet kjøpt av Suurballe og Jahnsen, etter å ha leid bygningen i nesten ett år. Regnskapet for 2016 viser en omsetning på 3,1 millioner og et positivt resultat på 151.000 kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har tredoblet omsetningen fra i fjor til i år, forteller Suurballe.

AF-Gruppen som bygger nye E18 leide alle rommene på hotellet fra januar til mars i år. I oktober leide Filmkameratene hotellet i forbindelse med et prosjekt de hadde i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er sånne ting vi elsker. Alle hoteller går bra om sommeren, men vinterhalvåret er verre. Akkurat som høyfjellshotellene har det om sommeren. Koden i vår verden er å få noen ekstra ben å stå på. Vi har skapt et konseptet «lei et helt hotell og ha det for deg selv».

– Vi har også kjøpt en gammel pir som vi bygget om i sommer. Det har vært en kjempesuksess.

Les også: Dette irriterer oss mest på ferie med venner og familie

– Risky business

Hotellet var fullbooket gjennom sommermånedene og har gått fra en rating på 2,1 hos Booking.com da Suurballe tok over til en rating på 7,5 nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke noe hokus pokus. Nøkkelen er et hyggelig personale og en fornuftig drift. Vi bygger sten for sten. Utviklingen har vært bra, nå må vi stabilisere oss. Folk er glade i det lokalet hotellet sitt. Det er viktig for byen å ha et hotell som er åpent og som går bra.

– Hvorfor kjøpte dere?

– Det var helt tilfeldig. Vi har tidligere drevet et lite hotell i Danmark og en restaurant i Spania. Da dette hotellet dukket opp på Finn.no fikk vi lyst til å prøve. Vi så et stort potensiale i Tvedestrand.

Stig Stenshjemmet har lagt nytt gulv og malt veggene på dette rommet. Foto: Erlend Kjernli
Stig Stenshjemmet har lagt nytt gulv og malt veggene på dette rommet. Foto: Erlend Kjernli

– Hvor mye betalte dere?

– Det vil jeg ikke si. Vi har brukt sparepengene våre. Det er ikke gambling, men det er jo risky business. Vi har et prosjekt på fem år i første omgang, som er oversetter i spansk og har jobbet som divisjonssekretær i medisin- og finansbransjen.

På hotellet er de 18 ansatte i de hektiske sommerperiodene, mens tallet er fire eller fem resten av året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle må bidra, vaske rom og stå i oppvasken. Sjefen for kjøkkenet pusser opp rommene nå som det er roligere.

Kjøkkensjefen heter Stig Stenshjemmet og mistet jobben som kokk og cateringsjef i Nordsjøen da oljekrisen slo inn over landet. Dagen etter han sluttet var han på plass i sin nye jobb på Tvedestrand Fjordhotell, der vaktmesteroppdrag er en del av arbeidshverdagen. Han viser rundt på rommene der han har lagt nytt gulv og malt veggene.

– Hvorfor tok du jobben her?

– Det er spennende å være med på å bygge opp noe som har ligget nede så lenge.

Saken er opprinnelig publisert i Finansavisen lørdag 25. november