– Leger må bli flinkere til å diskutere familieplanlegging med kvinner som har MS

Patricia Coyle og Elisabeth Celius er eksperter på MS og familieplanlegging.
Patricia Coyle og Elisabeth Celius er eksperter på MS og familieplanlegging. Foto: Slaeger
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mulitppel sklerose gjør det mer utfordrende å planlegge familieforøkelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Multippel sklerose (MS) er en nevrologisk sykdom som rammer sentralnervessystemet. Vanlige symptomer kan være nummenhet, vissenhet, nedsatt kraft i armer og bein, ustø gange og tretthet, ifølge MS-forbundet.

Det kan oppleves som skremmende å få denne diagnosen, men heldigvis finnes det medisiner som kan bremse den, ifølge Norsk Helseinformatikk.

Omtrent 10.000 nordmenn lever i dag med en MS-sykdom. Rundt 70 prosent er kvinner, og flere får MS-diagnosen påvist i 20-40 års alderen, hvor det kan være naturlig å planlegge familie.

På 1950-tallet, selv tilbake til slutten av 1980-tallet, ble kvinner med MS faktisk oppfordret til å ta abort om de ble gravide. Det forteller Elisabeth Celius, spesialist i nevrologi og professor ved Universitetet i Oslo

– Oppfatningen var at det ville forverre sykdommen, og derfor ble kvinnene frarådet å tenke på å få barn. Nå vet vi heldigvis mer, og vi vet at graviditet ikke påvirker sykdomsforløpet på sikt. Ikke minst har vi nå medisiner som gjør at vi kan kontrollere sykdommen på en helt annen måte enn før, sier Celius til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Risiko for anfall

Sykdommen gjør det i utgangspunktet ikke vanskeligere for kvinner å bli gravide. Problemet er at legene ikke ønsker at kvinnen skal stå på behandling når hun prøver å bli gravid, under svangerskapet og en stund etter fødselen.

– Står pasienten på en type medisin som må «vaskes ut» av kroppen, har man en risiko for at pasienten får nye anfall når medisinen er helt ute og før man blir gravid, forklarer Celius og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det finnes også medisiner som for eksempel Lemtrada, hvor de fleste av pasientene er gjennom to runde med behandling og deretter i prinsippet ikke trenger mer behandling. Disse trenger ikke å vaskes ut av kroppen, og gjør det enklere å planlegge en graviditet uten å være redd for forverring i sykdommen.

Les også : Forskning: Stamcellebehandling hjalp halvparten av MS-pasientene

Artikkelen fortsetter under annonsen

Viktig å diskutere familieplanlegging med legen

Under et foredrag i regi av legemiddelprodusenten Sanofi Genzyme, satte den anerkjente nevrologen Patricia Coyle fokus på MS-pasienters utfordringer med fødsel og graviditet.

Coyle mener det er viktig at kvinner som har MS og går på medisiner, snakker med legen sin om familieplanlegging så tidlig som mulig. Hun råder kvinner med en MS-diagnose til å stille seg følgende spørsmål:

  • Vil de ha barn?
  • Når kunne de tenke seg å få barn?
  • Hvor mange barn ser de for seg at de ønsker seg?
MS fører til ødeleggelse av isolasjonslaget (myelinet) rundt nervetråder i hjernen og ryggmargen. Symptomene skyldes feilfunksjoner i de delene av sentralnervesystemet som rammes. Illustrasjon: Colourbox.com
MS fører til ødeleggelse av isolasjonslaget (myelinet) rundt nervetråder i hjernen og ryggmargen. Symptomene skyldes feilfunksjoner i de delene av sentralnervesystemet som rammes. Illustrasjon: Colourbox.com

– Når de har hatt denne samtalen med legen, er det enklere å ta valg når det gjelder type behandling og medikament, og tilpasse behandlingen til tidslinjen som pasienten ser for seg. Ikke minst er det viktig å stå på prevensjon hvis man er under behandling - vi ønsker ikke at pasientene skal bli gravide mens de står på behandling. De fleste av medikamentene skal ikke brukes i graviditet, sier Coyle og legger til:

– Leger må bli flinkere til å spørre særlig de kvinnelige pasientene om dette med familieplanlegging. En 20-åring som nettopp har fått diagnosen vil mest sannsynlig ikke ta opp temaet selv, rett og slett fordi hun ikke tenker så langt frem i tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Celius tror også mange leger glemmer å diskutere familieplanlegging med kvinner som nettopp har blitt diagnostisert med MS:

– Der har vi en jobb å gjøre med å løfte frem dette temaet, slik at alle kvinner i fertil alder får spørsmålet om de kan tenke seg å få barn, og ikke minst når, understreker Celius.

Les også: – Det har vært en svak økning av MS-forekomst

Flere studier på gang

Celius forteller at det er norske studier på gang som ser på effekten av amming, både på mor og barn.

– I tillegg ser vi på hvorvidt MS-medisinene går over i brystmelken. Det blir spennende å se resultatene av dette.

Coyle forklarer at det stadig forskes på MS, og når det gjelder MS og graviditet er det blant annet gjort studier som undersøker hvordan hormoner spiller inn på sykdomsforløpet under en graviditet.

– Vi ser at det kan være en nedgang i antall attakker i siste trimester og inntil tre måneder etter fødselen, og i forskningen prøver man å forstå mekanismene og dermed se om man kan utnytte kunnskapen i behandling.