Danmarks utenriksminister unnskylder dansknorsk slavehandel i Ghana - eller?

BUSINESSTUR: En stor næringslivsdelegasjon med Dronning Margrethe, utenriksminister Anders Samuelsen og miljø- og landbruksminister Esben Lunde Larsen (bildet) på besøk i Ghana. En direkte unnskyldning for dansk slavehandel sitter langt inne.
BUSINESSTUR: En stor næringslivsdelegasjon med Dronning Margrethe, utenriksminister Anders Samuelsen og miljø- og landbruksminister Esben Lunde Larsen (bildet) på besøk i Ghana. En direkte unnskyldning for dansk slavehandel sitter langt inne. Foto: Danmarks regjering
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En skammelig og utilgivelig del av dansk historie, sa Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen i Ghana om dansk slavehandel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under et dansk besøk som startet i Ghana torsdag, under ledelse av Dronning Margrethe, kom det man kan kalle en unnskyldning fra Danmark for slavehandelen Danmark-Norge bedrev fra 1670-1802.

Slavehandelen Danmark sto for, var «en skammelig og utilgivelig del av dansk historie. Ingenting kan rettferdiggjøre utbyttingen av menn, kvinner og barn som Danmark tok del i.».

Det sa utenriksminister Anders Samuelsen i presidentpalasset i Ghanas hovedstad Accra, bekrefter Samuelsens pressetalskvinne overfor ABC Nyheter.

20. april 1663 erobret Danmark to fort som de døpte Christiansborg og Carlsborg på det som den gang ble kalt Gullkysten. Det ble senter for de dansknorske oppkjøpene av slaver, som så ble fraktet til de danske koloniene i Karibia, der de ble satt inn til å slave på sukkerplantasjene.

Les også: Dansk-norsk kolonivelde avviklet for 100 år siden

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vanskelige «unnskyld»-ordet

Statsminister Lars Løkke Rasmussen sa tidligere i år til dansk TV2 under et besøk på det som var de danske koloniene i Karibia, at slavehandelen var «utilgivelig», men nektet å unnskylde den.

TV2 spør om det skyldes frykt for erstatningskrav, svarer Løkke:

– Jeg sier jo at slavehandelen var utilgivelig. Det handler om at når noe er utilgivelig, kan man ikke få tilgivelse. Da kan man si unnskyld så mange ganger man bare vil, uten at det nytter, svarer han.

Heller ikke nå vil pressetalskvinnen bekrefte at det kom en unnskyldning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lokale medier i Ghana oppfatter uansett Samuelsens uttalelse som en unnskyldning, og skriver at slavehandelen her pågikk til Norge ble frigjort fra Danmark i 1814.

Dronningen: «Det var jo det man gjorde»

Dronning Margrethe og TV 2 besøkte torsdag Jamestown under sin reise i spissen for en stor, dansk næringslivsdelegasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jamestown er ett av de fattige bydelene i Accra, som fortsatt bærer bud om en dansk forhistorie. Her er både en Hansen Road og et Hansen-hus, melder dansk TV2.

– Det er ikke et vakkert kapittel. Men det var jo det man gjorde rundt omkring, og det gjorde de fleste europeiske nasjoner. I hvert fall alle de med en stor flåte, fordi man hadde oversjøiske besittelser og gjerne ville ha folk til å drive dem. Og det var så slaver, sier dronning Margrethe til TV 2.

Hun besøkte også Fort Christiansborg.