Uklar vei videre for Cuba ett år etter Castros død

Fidel Castro i Havanna i 1989.
Fidel Castro i Havanna i 1989. Foto: Gary Hershorn / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I flere tiår kunne cubanere flest knapt forestille seg et liv uten Fidel Castro. Men ett år etter revolusjonslederens død har lite forandret seg i øystaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Reformene går bare sakte fremover, og det er ingen vesentlig endring i forbindelsene til USA.

Etter hans eget ønske finnes det ingen monumenter, gater eller torg som er oppkalt etter Castro for å minnes mannen som var kjent som øverstkommanderende – «Comandante en jefe».

Men naturligvis merkes Castros tilstedeværelse overalt ett år etter hans død 25. november i fjor. Hans ideer og lære undervises i skolene, og mange av uttalelsene og synspunktene hans er rotfestet i det cubanske samfunnet. Bildet av ham er å finne i utallige offentlige bygninger.

Reformer på hold

Samtidig har lite endret seg for det cubanske folket.

– Lenge før han døde, hadde Fidel Castro trukket seg tilbake fra den politiske styringen, sier statsviter Susanne Gratius ved Madrid-universitetet.

– Men han var alltid en symbolsk figur, og han kommenterte det som foregikk i politikken, understreker hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprinnelig var det et visst håp om at president Raul Castro skulle tre ut av sin brors skygge og raskere gjennomføre noen av reformene Fidel hadde satt i gang. Men hittil har ikke det skjedd. Den økonomiske åpningen av øysamfunnet går bare nølende fremover.

– Reformene står for øyeblikket på vent. Med den haltende tilnærmingen til USA som bakteppe er den cubanske regjeringens holdning for tiden: Ingen eksperimenter, sier statsviter Bert Hoffmann ved Giga-instituttet.

Aktuelt: – Ingen utsikt til en ny revolusjon på Cuba

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skritt tilbake

USAs president Donald Trump har opphevet flere tiltak forgjengeren Barack Obama satte i verk for å åpne turistsektoren, og Trump har forbudt å gjøre forretninger med det cubanske militæret, som kontrollerer en vesentlig del av landets økonomi.

I kjølvannet av mystiske lydangrep mot amerikansk ambassadepersonell i Havanna, trakk USA tilbake mange av sine diplomater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den som taper mest, er Raul Castro, skriver den cubanske dissidenten Yoani Sánchez på sin blogg 14ymedio.

– Det diplomatiske tøværet mellom Cuba og USA er over. Begge land har stilt sine klokker tilbake til den kalde krigens dager, skriver hun.

Aktuelt: Cuba beskylder USA for forverring av landenes forhold

Kjenner ikke noe annet

I februar neste år skal Raul Castro gå av som president. Da vil Cuba for første gang på nesten 60 år få en øverste leder som ikke heter Castro.

Ingen har i samme grad som Fidel Castro satt sitt stempel på Cuba, og mange cubanere kan knapt forestille seg et liv uten sin revolusjonsleder.

– Vi visste at dagen ville komme, men det satte meg likevel fullstendig ut, sier frukt- og grønnsakshandleren Lourdes på et marked i Havanna.

– Jeg er like gammel som revolusjonen. Jeg kjenner ikke til noe annet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Castro: – Historien vil frikjenne meg

Må løpe uten Fidel

For sine tilhengere var Castro en helt som frigjorde Cuba, sto opp mot USA og skapte sosial fremgang. For sine fiender var den samme mannen en hardhendt hersker som undertrykte dem som hadde andre meninger, ikke tillot frie valg og ikke tålte religionsfrihet.

– Fidel Castro døde som en lykkelig mann, sier journalisten Gianni Mina, som kjente ham godt.

I dagene etter Castros død kunne den melodramatiske sangen «Cabalgando con Fidel» (å ri med Fidel) høres overalt på Cuba. I sangen heter det «Far, ikke slipp hånden min, jeg vet ikke hvordan jeg skal løpe uten deg».

Cubanerne kan definitivt løpe uten Fidel, men de har ennå ikke bestemt seg for i hvilken retning.

Fakta om Fidel Castro:

* Fidel Castro Ruz ble født 13. august 1926 på en sukkerplantasje i Holguín-provinsen på Cuba.

* Faren var velstående Angel Castro og moren husholdersken Lina Ruz, som faren ikke var gift med.

* Ledet revolusjonen mot diktatoren Fulgencio Batistas regime.

* 1. januar 1959 flyktet Batista, og Castro og hans 26. juli-bevegelse tok makten

* Castro ble statssjef i 1959, og han gjorde etter hvert Cuba til den vestlige halvkules eneste kommunistiske samfunn.

* Ble alvorlig syk i 2006 og måtte overlate ledelsen av partiet og landet til broren Raúl. Han fortsatte formelt som president til 2008 og som førstesekretær i kommunistpartiet til 2011.

* 19. april 2016 holdt Castro en tale på partikongressen i Det kommunistiske parti. Der ba han partiet, som han selv ledet til makten under revolusjonen for over et halvt århundre siden, om å videreføre ideene han har kjempet for.

* Døde 25. november på Cuba i en alder av 90 år.