FN: Færre migranter har kommet fra Libya etter EU-avtale

En gruppe mennesker forsøker å komme seg om bord i et skip fra den libyske kystvakten etter at gummibåten deres sank utenfor Libyas kyst tidligere denne måneden. Ifølge nye FN-tall benytter færre sjøruta via Libya til å nå Europa og Italia etter at EU begynte å samarbeide med libyske myndigheter. Foto: AP / NTB scanpix.
En gruppe mennesker forsøker å komme seg om bord i et skip fra den libyske kystvakten etter at gummibåten deres sank utenfor Libyas kyst tidligere denne måneden. Ifølge nye FN-tall benytter færre sjøruta via Libya til å nå Europa og Italia etter at EU begynte å samarbeide med libyske myndigheter. Foto: AP / NTB scanpix. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Antallet flyktninger og migranter som har nådd Italia via Libya, har falt kraftig siden EU inngikk en omstridt avtale med libyske myndigheter, opplyser FN.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallene fra FNs høykommissær for flyktninger viser samtidig at flere tar sjøveien over Middelhavet til Spania og Hellas.

EU har fått kritikk for å hjelpe libyske myndigheter med å hindre flyktninger og migranter i å forsøke å krysse Middelhavet og sende dem tilbake til interneringsleirer. EUs politikk ble kalt umenneskelig av FNs menneskerettighetssjef Zeid Ra'ad al-Hussein tidligere denne måneden.

21.666 mennesker

Den nye rapporten fra FN viser imidlertid at avtalen ser ut til å nå målet med å dempe migrantstrømmen til Italia.

–I løpet av de siste tre månedene har 21.666 flyktninger og migranter krysset havet til Italia, det laveste antallet i denne perioden de siste fire årene, heter det i rapporten.

FN merker seg at migrasjonsrutene isteden nå har blitt mer varierte, og at stadig flere tar sjøveien til Hellas.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 4.800 flyktninger og migranter ankom Hellas i løpet av september, noe som er det høyeste antallet i løpet av en enkelt måned siden mars 2016. Flesteparten av dem var fra Syria, Irak og Afghanistan, og over to tredeler var kvinner og barn.

Nesten 3.000 døde

Også Spania har sett en dramatisk økning i antallet båtflyktninger i tredje kvartal. 7.700 mennesker ankom mellom juli og september, nær dobbelt så mange som i samme periode i fjor.

FN understreker at reisen til Europa fortsatt er livsfarlig.

– Per 20. november er nærmere 3.000 mennesker antatt omkommet eller savnet på sjøen, mens ytterligere 57 har omkommet via landrutene i Europa eller ved grensa til Europa i 2017. Sannsynligvis er de reelle tallene enda høyere, sier UNHCRs Europa-direktør Pascale Moreau.

Aktuelt : Italia: 1.100 migranter reddet på havet i løpet av én dag