Her smeller det over Finnmark

Artikkelen fortsetter under annonsen

Zooom.nos nordlys-kamera på Senja fanget opp ildkulen da den for over Finnmark torsdag ettermiddag. Trolig en meteor på flere hundre kilo, sier Norsk Meteornettverk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange forbløffede nordlendinger observerte ildkulen i vintermørket torsdag ettermiddag. Filmen over ble tatt opp klokka 17.35 torsdag ettermiddag, av kameraet Startsidens natursatsning Zooom.no har satt opp for å filme nordlyset over Senja.

Kameraet står i Troms, men vendt mot nord. Politiet i Finnmark fortalte torsdag til NRK at de ble nedringt av folk fra hele fylket som så lysfenomenet.

Slike ildkuler kalles også bolider. Dette er særlig lyssterke meteorer, som ofte etterlater en gasstripe på himmelen.

– Jo større fart og masse, dess større ildkule. Basert på videoene som ble tatt opp nærmest hendelsen i Finnmark så det ut som lysstyrken kunne være nær den ved fullt dagslys. Denne steinen kan ha vært på flere hundre kilo da den kom inn i atmosfæren, sier pressekontakt i Norsk Meteornettverk, Steinar Midtskogen, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se mer fra Zoooms nordlys-kamera: 45 sekunder med nordlys-lykke

Ildkulene oppstår når meteorer kommer inn i jordens atmosfære. Oftest stammer de fra asteroidebeltet mellom Mars og Jupiter.

– Vi begynte å få inn meldinger ved 17.30-tida. Folk over hele fylket ser et svært hvitt lys. I Karasjok hevder de at de ser det på nært hold, det samme gjør de i Alta og andre deler av fylket. Én beskrev det som et flammehav, sier operasjonsleder Jan-Olav Schjølberg til Nordlys torsdag kveld.

Kan finne rester

Vanligvis er ikke ildkulene farlige for folk, da mesteparten av meteorens masse brenner opp i atmosfæren. I dette tilfellet kan rester ha falt ned, mener Norsk Meteornettverk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ildkule-sjekkliste!

Følgende sjekkliste kan være nyttig for å vurdere om du har sett ei ildkule. Er ikke disse kriteriene oppfylt, har du antakelig sett noe annet (fyrverkeri, nødbluss, kinesisk lykt, satellitt, fly, ordinært stjerneskudd, osv).

  • Beveger seg raskt over himmelen, langt raskere enn et fly.
  • Beveger seg i rett linje, svinger ikke, snur ikke.
  • Lyser kraftigere enn noen stjerne eller planet på himmelen.
  • Er ikke synlig foran terreng/trær/tett skydekke.
  • Er synlig i mindre enn et halvminutt, oftest 1 - 10 sekund.

Andre observasjoner kan være av interesse, også om du ikke så noen ildkule direkte:

  • Plutselig opplysning av terrenget (så skygger kommer til syne om det er klarvær).
  • Lysende stripe eller flekk på himmelen som gradvis blir svakere.
  • Drønn eller smell som ikke kan tilskrives torden eller menneskelig aktivitet.

Kilde: Norsk Meteornettverk

– Vi er svært interessert i rapporter og bilder om hendelsen, som vil hjelpe oss beregne om noe har landet på bakken. Slike fragmenter lærer oss en del om solsystemet, sier Midtskogen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis du har noe å rapportere kan du ta kontakt via Norsk Meteornettverks hjemmeside.

Når slike fragmenter når bakken kalles de meteoritter, men når de passerer gjennom lufta kalles de meteorer.

Norsk Meteornettverk sier seg sikre på at ildkulen over Finnmark torsdag ikke tilhørte den årvisse meteorsvermen Leonidene, som ABC Nyheter skrev om torsdag: Himmelshow natt til fredag og lørdag

– Leonidene lyser kortere tid, beveger seg raskere og har betydelig mindre masse. Dessuten stråler de alltid fra et visst punkt på himmelen. Observasjonene i Finnmark ble også gjort for tidlig på kvelden til at det kunne være en av disse, sier Midtskogen.

Les også: Zoooms store guide: Alt du trenger vite om fuglemating

Håper å peile retning på ildkulen

Når Norsk Meteornettverk har sanket mere data om hendelsen håper de blant annet å kunne beregne hvilket hold ildkulen i Finnmark stammet fra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også rapportert om spektakulære ildkuler andre steder i verden denne uken. International Meteor Organization (IMO) skriver at den har fått over 1150 rapporter om en ildkule over Tyskland tirsdag ettermiddag. Samme dag ble det også rapportert om en ildkule over Bordeaux i Frankrike.

Onsdag fikk organisasjonen også video av en stor ildkule over Arizona i USA:

Artikkelen fortsetter under annonsen

IMO er et internasjonalt nettverk for amatører og profesjonelle med interesse for meteorarbeidet.

– Ofte er det tilfeldigheter ute og går, men når det har vært mange slike hendelser nær i tid er det verdt å undersøke om det er en sammenheng mellom ildkulehendelsene, sier Midtskogen i Norsk Meteornettverk.

– Vi behøver litt mer data før vi kan si mer sikkert av hva som var bakgrunnen for den uvanlige aktiviteten i Finnmark torsdag. Det er fint folk som eventuelt har sett noe kan rapportere via våre hjemmesider.

Her er ildkulen filmet fra Finland:

(Opptaket i videoen over er gjort av Johannes Karhula i Lohtaja i Finland.)

Se også fra Zooom.no: Kraftige solstormer kan gi ekstremt nordlys