Studie: Høy diabetesrisiko i Oslo øst kan skyldes «dårlig miljø»
Stor tilgang på usunn mat og få treningsområder kan være halve forklaringen til hvorfor folk i Oslo øst har større risiko for å få diabetes 2, hevder studie.
At det er store helseforskjeller i Norge er en kjent sak. I fjor skrev Folkehelseinstituttet at det er nesten ni års forskjell i levealderen innad i Oslo, og at det er større helseforskjeller i Norge enn i mange andre europeiske land.
Tidligere studier har forklart helseforskjeller med blant annet ulikheter i livsstil, gener og arv, sosioøkonomiske faktorer eller etnisk sårbarhet for visse sykdommer.
Men nå hevder en ny studie, publisert i tidsskriftet European Journal of Public Health , at tilgang på sunn mat og steder å trene kan ha en uavhengig effekt på antall diabetestilfeller. Faktisk mener forskerne at rundt halvparten av forskjellen i diabetesrisikoen mellom Oslo øst og vest kan forklares med dette, skriver Forskning.no.
Store geografiske forskjeller
I studien har forskerne brukt data fra The Oslo Health Study som 17.000 innbyggere deltok i tilbake i 2002. 741 personer rapportere da at de hadde diabetes type 2. Av dem var 669 tilfeller i de østlige bydelene av Oslo, mens 82 tilfeller var i de vestlige.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSelv etter at forskerne tok høyde for sammenhengende årsaker som etnisitet, kroppsmasseindeks (BMI), alder og utdanning, fant de en markant forskjell i diabetesrisikoen mellom Oslo øst og vest. Faktisk hadde folk i Oslo øst nesten 60 prosent høyere risiko for å få diabetes.
Les også: Norske forskere et skritt nærmere å kurere diabetes: – Revolusjonerende hvis de lykkes
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenKartla miljøforskjeller
Forskerne undersøkte videre forskjellene i nabolagene ved å telle antall restauranter med usunn mat, antall treningssentre og antall matbutikker med kun sunn mat.
– Vi tenkte det ville være interessant å spore utbredelsen av helserelaterte ressurser, slik som treningsmuligheter og butikker med sunn og usunn mat, for å se om forskjellene var så store at de kunne forklare noe av den skjeve utbredelse av diabetes i befolkningen, sier doktorgradsstipendiat Elias Nosrati til Forskning.no . Nosrati studerer ved Universitetet i Cambridge og er også med i Oslo Diabetes Forskningssenter.
Artikkelen fortsetter under annonsenDet viste seg at folk i Oslo vest hadde mindre tilgang på usunn mat og større tilgang på frukt- og grønnsaksbutikker og treningsområder, og i studien hevder forskerne at det å bo et sted med stor tilgang på fastfood og liten tilgang på sunne matbutikker og treningsområder, øker risikoen for å få diabetes type 2 med 30 prosent.
Konklusjonen i studien er dermed at «giftige miljøer» må ta på seg noe av skylden for ulikhetene i diabetesforekomsten i Oslo.
– Hvordan vi organiserer bydelene og legger til rette for aktivitet og sunt kosthold, er faktisk med på å skape helseforskjeller, sier Nosrati til Forskning.no.
Nosrati medgir dog ovenfor nettstedet at studien har en viss grad av usikkerhet fordi den baserer seg på et lite tallmateriale.
Les også: Studie: Økt risiko for diabetes type 2 hos snusbrukere