2016 var IS' dødeligste år hittil

IS-krigere på vei mot byen Raqqa i Irak i april. Foto: Militant website via AP / NTB scanpix
IS-krigere på vei mot byen Raqqa i Irak i april. Foto: Militant website via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I 2016 drepte ekstremistgruppen IS over 9.000 mennesker, hovedsakelig i Irak. Det er en økning på 50 prosent sammenlignet med året før, ifølge tenketanken IEP. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Institute for Economics and Peace utarbeider årlig en global terrorindeks. Den viser at antall mennesker som blir drept i militante angrep og terroraksjoner gikk ned med 13 prosent fra 2015 til i fjor.

De fem landene som er hardest rammet av terror er Syria, Pakistan, Afghanistan, Nigeria og Irak. De fire første landene opplevde en nedgang på 33 prosent, mens i Irak, der IS står sterkt, peker pilen oppover.

– Til sammen har Boko Haram, Taliban og al-Qaida drept 6.000 færre mennesker i 2016 enn i 2015. At Boko Haram er blitt svekket har også positive ringvirkninger i Kamerun, Tsjad og Niger, som sammenlagt har hatt en nedgang på 75 prosent, sier styreleder Steve Killelea i IEP.

Han understreker at på tross av at antall drepte totalt sett er blitt mindre, peker rapporten likevel på en bekymringsfull trend: Stadig flere land rammes av terror. I fjor opplevde 77 land minst ett terrordødsfall i fjor. Det er det høyeste antall land på 17 år. I 2015 var tallet 65.

«Terror» blir av IEP definert som «trusselen om eller bruken av ulovlig makt og vold av en ikke-statlig aktør for å oppnå et politisk, økonomisk, religiøst eller sosialt mål gjennom frykt, tvang eller skremsel».