Siv Jensen offentliggjør advarsler til Christine Meyer

Finansdepartementet vil offentliggjøre alle advarslene de mener de har gitt avgåtte SSB-sjef Christine Meyer det siste året. Meyer hevder kritikken først kom da det ble kjent hvilke forskere som skulle flyttes på.
Finansdepartementet vil offentliggjøre alle advarslene de mener de har gitt avgåtte SSB-sjef Christine Meyer det siste året. Meyer hevder kritikken først kom da det ble kjent hvilke forskere som skulle flyttes på. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansdepartementet vil offentliggjøre alle advarsler som er blitt gitt til avgåtte SSB-sjef Christine Meyer om omorganiseringen i byrået.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Finansdepartementet advarte Statistisk sentralbyrå (SSB) og Christine Meyer en rekke ganger mot å gå for fort fram i omorganiseringen, fortalte finansminister Siv Jensen (Frp) mandag. Avgåtte SSB-direktør Christine Meyer hevder derimot at Siv Jensen trakk støtten til omorganiseringen først da det nylig ble kjent at 25 forskere skulle tvangsflyttes fra SSBs forskningsavdeling – inkludert innvandringsforsker Erling Holmøy.

Les også: Stortinget vil ha seks svar fra Siv Jensen om SSB-bråket

Tirsdag kveld jobbet embetsverket i Finansdepartementet på spreng med å samle interne referater til en offisiell rapport om alle møtene hvor budskapet ble fremført, skriver Aftenposten. Rapporten skal være en del av svaret på spørsmålene fra Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, som sendte over seks spørsmål om saken tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Departementet offentliggjør samtidig den omforente protokollen fra to møter mellom departementet og SSB, og som det mener viser at finansminister Siv Jensen har rett i krangelen med Meyer om hva som er sagt og gjort.

Les også: Mange meninger om Jensens SSB-håndtering – nå venter kontrollkomiteen

Ifølge Finansdepartementet (FIN) ble det allerede på to møter i januar gitt klar beskjed til SSB om at de ikke måtte gå for fort fram. Årsaken var at et eget Statistikklovutvalg er i gang med å utrede og foreslå endringer i SSB organisering.

Dette budskapet ble også fremført av departementsråd Hans Henrik Scheel overfor daværende SSB-sjef Christine Meyer i et møte 27. mars, viser det omforente møtereferatet.

Kommunikasjonssjef Therese Riiser Wålen peker på nøkkelordet «igjen» i referatet fra mars.

– Det viser tilbake til to møter som ble holdt i januar, og som står sentralt. I tillegg ble det holdt to møter 8. og 19. september med samme budskap, sier Riiser Wålen til avisen.

Les også: Jensen om Meyer: – Jeg måtte trekke i nødbremsen