Høyre mener statistikk om politiets våpenbruk slår hull på myte

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet trakk våpens sjeldnere da det var generell bevæpning i 2015 enn i årene etterpå, viser tall fra Politidirektoratet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tallene viser at politiet truet med eller avfyrte våpen 58 ganger i 2015, da det altså midlertidig var innført generell bevæpning. I 2016, da den midlertidige bevæpningen ble avsluttet 3. februar, var tallet 83 og fra januar til slutten av oktober i år er tallet oppe i 93.

Høyres justispolitiske talsperson Peter Frølich mener statistikken burde legge død argumentet om at generell bevæpning automatisk fører til unødvendig skytevåpenbruk.

– Jeg har aldri vært enige med dem som sier at om bare politiet får tilgang til våpen, blir det cowboy-tilstander, sier han til NRK.

Seksjonssjef Jørn Schjeldrup i Politidirektoratet påpeker at det statistikk over et lengre tidsrom viser at det er variasjoner fra år til år. Den store økningen hittil i år kan derfor være uttrykk for naturlige variasjoner, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund advarer også mot å sammenligne statistikk for noen få år, men mener likevel at tallene viser at man ikke «tok helt av» i perioden med generell bevæpning.

Andre tall fra direktoratet viser at antall ganger politiet har bedt om å få bruke våpen i forbindelse med et oppdrag, har økt kraftig fra i fjor til i år. I mars i fjor ba politiet om å få bruke våpen 513 ganger, mens tallet i august i år var 831 ganger, ifølge ABC Nyheter.