Kroatia og Sveits mot VM, feil straffe senket Nord-Irland

Ricardo Rodríguez (13) gratuleres med målet som ga Sveits 1-0-seier over Nord-Irland i VM-kvalifiseringen. Målet kom på et feildømt straffespark. Foto: Peter Morrison, AP / NTB scanpix
Ricardo Rodríguez (13) gratuleres med målet som ga Sveits 1-0-seier over Nord-Irland i VM-kvalifiseringen. Målet kom på et feildømt straffespark. Foto: Peter Morrison, AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kroatia tok et kjempesteg mot fotball-VM med 4-1 over Hellas. Et feil idømt straffespark senket Nord-Irland i 0-1-tapet mot Sveits.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sveitserne var best på Windsor Park og hadde mange sjanser, men greide ikke å få ballen i mål før dommer Ovidiu Hategan tok en uforståelig avgjørelse i det 57. minutt.

Xherdan Shaqiri skjøt på volley fra 18 meter. Corry Evans, som befant seg rett innenfor 16-meterstreken, vendte ryggen til i forsøk på å blokkere skuddet. Ballen traff ham delvis i ryggen, delvis i overarmen. Den rumenske dommeren, som var sju-åtte meter unna med fri sikt til situasjonen, ga Evans gult kort og Sveits straffespark.

Ricardo Rodríguez la ballen på 11-metersmerket og sendte den kaldt i mål forbi Michael McGovern til det som ble kampens eneste scoring og et uvurderlig bortemål for sveitserne.

Det gule kortet betyr at Evans mister returkampen.

Lamslått

– Armen hans var inntil kroppen, og skuddet traff ham i ryggen mer enn i armen. Jeg var sikker på at han blåste for offside eller noe. Ingen av sveitserne ropte på straffe, sa Nord-Irlands landslagssjef Michael O'Neill.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er lamslått av straffen og det gule kortet, men det er ikke noe vi kan gjøre med det. Det er sinne i garderoben nå.

O'Neill mente også at Fabian Schär burde vært utvist for en stygg felling av Stuart Dallas i åpningsminuttene.

Sveits vant sine ni første kamper i kvalifiseringen, men mistet den direkte VM-plassen med tap for Portugal i den 10. og siste. Etter seieren i Belfast tyder alt på at sveitserne skal til VM likevel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Irland vant fire av fem hjemmekamper i Norges gruppe og la grunnlaget for omspillsplassen med sin styrke på eget gress.

Overkjørt

Hjemmestyrke har også Kroatia vist, og den ble for stor for Hellas på Maksimir stadion i Zagreb.

Milan-spissen Nikola Kalinic spilte hovedrollen da Kroatia sjokkåpnet med to tidlige mål. I det 11. minutt presset han aggressivt på et tilbakespill. Keeper Orestis Karnezis hadde en dårlig berøring og felte Kroatia-spissen som nådde ballen først. Dermed straffespark, som Luka Modric satte i mål.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Åtte minutter doblet Kalinic ledelsen da han frekt flikket ballen forbi Karnezis på innlegg fra Ivan Strinic.

Lagkaptein Sokratis Papastathopoulos skapte gresk håp da han nikket et hjørnespark i mål etter en halvtime, men Ivan Perisic stanget inn 3-1 på innlegg fra Sime Vrsaljko bare tre minutter senere.

Manglende evne til å håndtere innlegg ble grekernes bane torsdag.

Spiker i kista

Bare fire minutter ut i annen omgang slo Andrej Kramaric en ny spiker i gjestenes VM-kiste etter at Vrsaljko kom mellom på Kostas Stafylidis' forsøk på å bryste ballen tilbake til keeper.

Flere mål ble det ikke, men det bør være nok til å sende Kroatia til sluttspillet i Russland.

– Det var en stor kamp, men dette var bare første omgang. Vi må ikke slappe av, for dette er ikke over, sa Kroatias landslagssjef Zlatko Dalic til TV-kanalen HRT.

– Vi kunne ha scoret flere mål, men 4-1 er et flott resultat, sa Modric.

Returkampene i torsdagens oppgjør spilles søndag i Basel og Piraeus.