Nedslaktingen av villrein i Nordfjella i gang

Jegerne ble fraktet ut med helikopter da den statlige nedslaktingen av villrein i Nordfjella startet tirsdag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Jegerne ble fraktet ut med helikopter da den statlige nedslaktingen av villrein i Nordfjella startet tirsdag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag ble jegere sendt ut i terrenget for å starte utryddingen av villreinstammen i Nordfjella. Den første dagen ble 19 dyr skutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed gjenstår det rundt 1.480 dyr. Planen er at nedslaktingen skal være avsluttet i mai.

Målet er å fjerne den dødelige dyresykdommen skrantesyke (CWD) fra norsk jord. Den smittsomme varianten av sykdommen er så langt kun påvist ett sted i Europa – hos sju villrein i Nordfjella villreinområde, som strekker seg over fylkene Buskerud, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Den statlige jakten startet tirsdag klokka 11, og samtidig ble pressen vist rundt på anlegget som skal håndtere slakten.

– Fellingsmannskapet er fløyet ut med helikopter i tre omganger. De er ute i terrenget og har sikkert lokalisert flere flokker allerede, sa seksjonsleder Kjartan Knutsen i Statens naturoppsyn til NTB rundt klokka 13.

Tar prøver av alle dyrene

Alle dyr skal fraktes til basen som er satt opp ved Breistølen i Lærdal kommune for prøvetaking.

– Når et dyr kommer inn hit, blir de lagt i en «skitten sone», i tråd med smittevernregler. Så blir de fraktet inn i et telt som er satt opp. Når fellingsmannskapene er ferdige, kommer de ned dit og tar ut hjerneprøver og lymfeprøver fra dyrene. I tillegg tar de ut underkjeven, som skal brukes til aldersbestemmelse. Alt vil skje inne i teltet, sier Knutsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Prøvene blir sendt inn til Veterinærinstituttet, og alle dyrene blir merket og tatt vare på inntil resultatene er klare. Dyr som får påvist smitte, blir fraktet inn til Veterinærinstituttet for videre undersøkelser, mens friske dyr blir destruert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Anleggene og logistikken er på plass. Gjennomføringen er vi så vidt i gang med, sier Knutsen.

Bakgrunn: – La naturen ordne opp i dette uten at mennesker skal inn med gevær

30 personer i sving

Det var 2.200 villrein i Nordfjella da årets ordinære jaktsesong startet i august. Dermed utgjorde de om lag 10 prosent av den norske villreinstammen. Det ble felt 700 dyr i løpet av den ordinære jakten.

Til sammen skal 30 personer jobbe med nedslaktingen av de resterende 1.500 dyrene. De går i en skiftordning hvor ti personer til enhver tid er ute på jakt.

Det er beregnet at den statlige jakten vil koste 100 millioner kroner.

– Vi synes jo det er et trist oppdrag. Men det må til hvis man skal ha en sjanse til å bli kvitt sykdommen, har Knutsen tidligere sagt til NTB.