Europa kan få en «militær Schengen-sone»

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg leder onsdag og torsdag alliansens forsvarsministermøte i Brussel. Alliansens bevegelighet på tvers av landegrensene ligger an til å bli et viktig diskusjonstema. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg leder onsdag og torsdag alliansens forsvarsministermøte i Brussel. Alliansens bevegelighet på tvers av landegrensene ligger an til å bli et viktig diskusjonstema. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB scanpix Foto: Virginia Mayo / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva om en alliert blir angrepet, og vi ikke kan hjelpe fordi styrkene våre står fast i tollen? For EU og NATO er dette en helt reell problemstilling. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det siste året har NATO sendt store mengder militærutstyr mot grensa til Russland i øst.

Det har gitt alliansen en vekker. Europa er nemlig fullt av flaskehalser som gjør det vanskelig å nå raskt fram med forsterkninger.

Tollklareringer kan ta ukevis å få på plass. For hver eneste grense som passeres, må inventarlister kontrolleres på nytt. De ulike landene kan ha helt forskjellige regler.

I tillegg viser det seg at veier og bruer flere steder er for svake til å tåle tyngden av utstyret.

En militær Schengen-sone

I en krise vil Russland være i stand til å flytte styrkene sine langt raskere enn NATO, advares det.

Både EU og NATO har derfor begynt å se nærmere på hvordan medlemslandene kan samordne lover og regler for å gjøre det lettere å nå raskt fram med militære forsterkninger.

Nederlenderne har kalt det en «militær Schengen-sone». Ideen er å få på plass et felles system som gjør at soldater og militærutstyr kan flyttes svært raskt fra land til land i Europa uten å forsinkes av grensekontroller og byråkrati.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Initiativet ventes å bli et viktig diskusjonstema når NATOs forsvarsministre samles til møte i Brussel onsdag.

Allerede i gang

Ved NATO-hovedkvarteret understrekes det at arbeidet allerede er i gang. I løpet av de siste årene er en rekke hindre fjernet.

Nå skal det opprettes to nye kommandoer. Den ene skal sikre forbindelseslinjene til sjøs over Atlanteren, mens den andre skal forbedre bevegeligheten innad i Europa, forteller NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vår evne til å forflytte styrker er avgjørende for avskrekkingen og det kollektive forsvaret, sier Stoltenberg.

NATO er allerede i gang med en kartlegging av situasjonen og samler blant annet informasjon om veier, bruer og rullebaner for å sjekke hvor tungt utstyr de kan bære.

Lekket rapport

Det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel skrev nylig om en hemmeligstemplet NATO-rapport som oppsummerer problemene alliansen står overfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Der kommer det fram at NATOs evne til rask utplassering av forsterkninger er vesentlig svekket siden den kalde krigens slutt. «Den samlede trusselen mot hurtig forsterkning er betydelig», siterer Der Spiegel.

NTB har fått bekreftet at rapporten det siteres fra, er ekte.

Ben Hodges, generalen som leder USAs styrker i Europa, har sagt til Deutsche Welle at han tror folk flest ville blitt svært overrasket om de fikk vite hvor tungrodd systemet faktisk er.

Må balanseres

Ved NATOs hovedkvarter i Brussel er de ikke spesielt begeistret for Schengen-begrepet.

Det skyldes dels at man ikke ønsker å sende feil signal til NATO-land som ikke er med i det eksisterende Schengen-samarbeidet, men også at begrepet gir noen uheldige assosiasjoner.

– Det er ingen som ønsker at det skal være fri flyt av våpen og ammunisjon over landegrensene i Europa. Det må finnes en måte å gjøre dette på som er balansert, sier en NATO-diplomat til NTB.

Et annet spørsmål er hvordan arbeidsdelingen mellom EU og NATO skal være. I spørsmål som gjelder samordning av lover og regler, er det i mange tilfeller naturlig at det er i EU arbeidet skjer.

Det kan by på utfordringer for Norge, som i verste fall kan bli stående utenfor de nye systemene.