Syrias hær: – IS' siste store by er gjenerobret

Syriske soldater og prosyriske militsmedlemmer i Deir al-Zor tidligere i høst. Bildet er publisert av det statlige syriske nyhetsbyrået SANA. Foto: AP/NTB scanpix
Syriske soldater og prosyriske militsmedlemmer i Deir al-Zor tidligere i høst. Bildet er publisert av det statlige syriske nyhetsbyrået SANA. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den syriske hæren sier Deir al-Zor, den siste store byen som har vært kontrollert av IS, er gjenerobret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hæren erklærer full kontroll over byen Deir al-Zor, meldte statlig syrisk TV fredag morgen.

Regjeringsstyrkene har fått støtte fra sjiamuslimske militsgrupper og russiske luftstyrker i kampen om Deir al-Zor.

Byen var lenge delt i to deler: Én kontrollert av IS, og én kontrollert av de syriske regjeringsstyrkene. Men de siste månedene har hæren og deres allierte presset IS tilbake.

En journalist i byen fortalte torsdag om store materielle ødeleggelser. Flere bygninger var rast sammen etter å ha blitt truffet i fly- eller artilleriangrep.

IS' skyttergraver var lett synlige, og regjeringshærens mineryddere var i gang med å fjerne eksplosiver.

Mange nederlag

Store områder både i Syria og Irak var i flere år kontrollert av den ytterliggående islamistgruppa som kaller seg Den islamske staten (IS). Byen Raqqa i Syria fungerte som «statens» hovedstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men i løpet av de siste månedene har IS mistet kontrollen både over Raqqa og mange andre områder i Syria. I Irak ble den IS-kontrollerte storbyen Mosul til slutt gjenerobret etter kamper som kostet mange sivile irakere livet.

Torsdag sendte eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) ut en melding om at Deir al-Zor var gjenerobret av syriske regjeringsstyrker og allierte militsgrupper.

En av lederne for styrkene som kjemper mot IS, opplyste imidlertid til nyhetsbyrået Reuters at det på dette tidspunktet fortsatt var enkelte grupper med IS-krigere igjen i byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Deir al-Zor:

* Syras sjuende største by. Den største øst i landet.

* Byen ligger ved Eufrat rundt 450 kilometer nordøst for Damaskus. Den er hovedstad i provinsen med samme navn.

* Ifølge en folketelling fra 2004 hadde byen 211.857 innbyggere.

* Rammet av harde kamper under borgerkrigen fra 2014 til 2016, da den ble erobret av IS.

* Byen er nå gjenerobret av syriske regjeringsstyrker og allierte militsgrupper.

Siste skanse i Irak

Også i Irak er IS i ferd med å miste sine siste områder. Fredag morgen kunngjorde regjeringsstyrkene i landet at de har inntatt småbyen al-Qaim, den viktigste byen i IS' siste bastion i Irak.

– Styrkene har startet angrepet mot sentrum av al-Qaim, sa general Noman Abed al-Zobai til nyhetsbyrået AFP.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Iraks statsminister Haider al-Abadi sa i forrige uke at et angrep var i gang mot al-Qaim og Rawa. Begge disse småbyene ligger ved elva Eufrat, nær grensa mot Syria.

I Deir al-Zor har IS angivelig brukt snikskyttere, bilbomber og kvinnelige selvmordsbombere i sluttfasen av kampene om byen.

Det statlige nyhetsbyrået SANA hevder at IS har brukt høyttalere til å beordre sine krigere til å bli i byen og fortsette å kjempe. IS-medlemmene skal ha fått ordre om å drepe egne krigere som prøver å flykte.

Kappløp om oljeprovins

Mens russiske kampfly har støttet de syriske styrkene i Deir al-Zor, støtter amerikanskledede luftstyrker de irakiske styrkene i al-Qaim.

I Syria støtter amerikanskledede luftstyrker den kurdisk-dominerte opprørsalliansen SDF. Opprørsalliansen og de syriske regjeringsstyrkene har begynt et kappløp om kontrollen over provinsen Deir al-Zor, hvor det er store oljeforekomster.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om byen med samme navn etter alt å dømme er gjenerobret, er andre deler av provinsen fortsatt kontrollert av IS.

Fakta om IS:

* Den ytterliggående islamistgruppa IS («Islamsk stat») tok sommeren 2014 kontroll over store områder i Irak og Syria og proklamerte et islamsk kalifat med den syriske byen Raqqa som hovedsete.

* IS har sine røtter i sunnimuslimske opprørsgrupper som oppsto i Irak etter den USA-ledede invasjonen i 2003.

* IS kontrollerte på det meste rundt en tredel av Irak, blant annet landets nest største by Mosul, samt rundt halvparten av Syria, mye ubebodde ørkenområder.

* Gruppen sikret seg tilgang til store mengder våpen fra irakiske regjeringsstyrker og tok også kontroll over oljefelter og andre økonomisk og strategisk viktige ressurser.

* IS har de siste årene vært under økende press, først og fremst som følge av massive flyangrep fra den USA-ledede koalisjonen som støtter irakiske regjeringsstyrker og kurdiske opprørere i Syria, men senere også fra Russland som gir flystøtte til syriske regjeringsstyrker.

* Den irakiske byen Ramadi ble gjenerobret i desember 2015, og Mosul ble gjenerobret i juli i år. 5. oktober ble Hawija, den siste IS-bastionen i Irak, gjenerobret.

* I Syria ble IS først drevet ut av grenseområdene mot Tyrkia av USA-støttede kurdiske opprørere.

* Nylig ble gruppen nedkjempet i Hama-provinsen i Syria, og 17. oktober erklærte den amerikanskstøttede opprørsalliansen Syriske demokratiske styrker, SDF, seier i Raqqa, gruppens hovedsete.

* Nå meldes det at den siste store byen som har vært kontrollert av IS i Syria, Deir al-Zor, er inntatt av regjeringshæren.

* IS har foreløpig bitt seg fast i Eufrat-dalen, i den palestinske flyktningleiren Yarmouk sør for Damaskus, samt i enkelte små lommer av Syria, blant annet i Hama-provinsen.

* Det er uklart hvor IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi befinner seg og om han faktisk er i live.

* Militante islamistgrupper verden over sverget troskap til «IS-kalifatet» i dets velmaktsdager, men gruppen har kun anerkjent en brøkdel av dem.

* IS har påtatt seg ansvaret for en rekke terroraksjoner i og utenfor Midtøsten.

– Strategisk viktig

Syria-eksperten Fabrice Balanche ved Stanford-universitetet i USA sa i midten av oktober at Deir al-Zor hadde større strategisk betydning enn IS' hovedsete Raqqa.

– Raqqa hadde ingen strategisk betydning, verken regionalt eller i Syria. Det har derimot Deir al-Zor, sa han.

Samtidig som IS er blitt presset tilbake i Syria og Irak, har gruppa stått bak eller inspirert terrorangrep i flere vestlige land.

IS har erklært at terrorangrepet i New York tirsdag ble utført av en av deres «soldater». Den pågrepne gjerningsmannen Sayfullo Saipov har selv forklart at han utførte angrepet på vegne av IS.