En ny tid begynner i Catalonia

Feststemningen i Catalonia blir mandag avløst av politisk alvor. Sentralregjeringen i Madrid skal ta over styringen av regionen, uten at det er helt klart hva dette vil betyr, og hvordan det skal foregå i praksis. Foto: Gonzalo Arroyo/AP/NTB scanpix
Feststemningen i Catalonia blir mandag avløst av politisk alvor. Sentralregjeringen i Madrid skal ta over styringen av regionen, uten at det er helt klart hva dette vil betyr, og hvordan det skal foregå i praksis. Foto: Gonzalo Arroyo/AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ny politisk virkelighet møter Catalonia når sentralregjeringen i Madrid tar direkte kontroll over de regionale regjeringskontorene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Katalanske ledere, som kollektivt ble sparket fra jobben før helgen, har oppfordret sine tilhengere til å utøve «demokratisk opposisjon», uten at det er helt klart hva dette vil innebære. Mange frykter at ikke alt vil gå rolig for seg.

– Vi kan ikke anerkjenne kuppet mot Catalonia, heller ikke noen av de antidemokratiske beslutningene som sentralregjeringen har fattet, skrev den katalanske nestlederen Oriol Junqueras i en lokal avis i helgen.

Det er uklart om den katalanske presidenten Carles Puigdemont vil forsøke å møte opp på jobben mandag.

– Vi får se hva som skjer, sier en talsmann for den avsatte regjeringen til nyhetsbyrået AFP.

Formelt skjedde maktoverføringen lørdag, da Madrid-regjeringen publiserte en kunngjøring om at den katalanske regjeringen var avsatt.

På jobb eller ikke?

Kilder i separatistbevegelsen sier at de vil støtte den avsatte regjeringen fullt og helt dersom de skulle forsøke seg på å gjeninnta posisjonene de nå har mistet. Hvis dette skjer, kan det katalanske politiet få ordre fra Madrid om å stanse dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere lederskikkelser i politiet er også blant dem som ble avsatt fredag, men den avtroppende toppsjefen har oppfordret det lokale og regionale politikorpset til å adlyde de nyutnevnte sjefene.

Det regionale embetsverket har fått beskjed om å fjerne alle bilder av regionpresidenten Carles Puigdemont, opplyser politiet. Funksjonærer og embetsmenn, rundt 200.000 i tallet, skal nå få sine arbeidsoppgaver og direktiver direkte fra Madrid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spanias utenriksminister Alfonso Dastis sier han vanskelig kan se hvordan den sparkede regionslederen og hans regjering kan fortsette å styre Catalonia. Det er ventet at påtalemyndigheten i løpet av få dager vil tiltale dem for en rekke brudd på grunnloven og spansk statsrett.

Synker inn

– Virkeligheten synker inn, og det vil den fortsette å gjøre når de fatter at de ikke kan foreta seg noe som helst uten å ha lovens autoritet i ryggen, sa utenriksministeren i et intervju med Sky News søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg til å sparke Puigdemont avsatte statsminister Mariano Rajoy også hele den folkevalgte regionforsamlingen. Han satte datoen for nyvalg til 21. desember.

I den omstridte folkeavstemningen i Catalonia 1. oktober ble det massivt flertall for løsrivelse fra Spania. Men bare 42 prosent av de stemmeberettigede deltok. Store folkemasser har etter avstemningen fylt gatene i Barcelona til støtte for regionens opprørsledelse.

Søndag var det imidlertid motstanderes tur. Hundretusener demonstrerte i Barcelona med flagg og slagord til støtte for et forent Spania. Anslagene over antall deltakere varierte mellom 300.000 og en million, avhengig av hvem som gjorde tellingen, det lokale politiet eller organisasjonene som sto bak massemønstringen.

– Det var en galskapens handling som har brakt oss hit til kanten av stupet. Gatene tilhører ikke bare separatistene, sa Alex Ramos, nestlederen i Societat Civil Catalana, den største av organisasjonene.