Uro for rettssikkerheten i Listhaugs asyl-pakke

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har skissert et nytt opplegg for raskere behandling av asylsøknader i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) har skissert et nytt opplegg for raskere behandling av asylsøknader i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opposisjonen på Stortinget forutsetter at asylsøkeres rettssikkerhet blir ivaretatt i regjeringens nye asylsystem. Politifolk mener planen er urealistisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har hele tiden vært viktig for SV å få ned saksbehandlingstiden, men det må ikke gå på bekostning av rettssikkerheten, sier SVs innvandringspolitiske talsperson Karin Andersen til NTB.

– Listhaug har ikke dokumentert hvordan så rask saksbehandling skal kunne sikre nøyaktig identitetsavklaring og grundig nok sjekk av asylgrunnen og sikkerheten i fluktlandet, mener hun.

Karin Andersen (SV). Foto: Fredrik Varfjell / Scanpix

Også Venstre, KrF og Arbeiderpartiet krever forsikringer om at rettssikkerheten til asylsøkerne blir ivaretatt.

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) presenterte gjennom Aftenposten onsdag et nytt system for asylbehandling. Målet er kortere saksbehandlingstid, raskere bosetting av dem som får opphold og samling av alle asylsøkere som kommer til Norge i ett, stort mottak.

Økt samarbeid

ID-avklaring er et kjernepunkt for rask saksbehandling. Listhaug forklarer at politiet nå skal være inne fra første dag i ID-arbeidet og håper tettere samarbeid mellom UDI og Politiets utlendingsenhet (PU) skal effektivisere arbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Ann Magrit Austenå i Norsk organisasjon for asylsøkere viser til at ID-avklaring kan ta tid, og at det gjerne kreves mer enn tre ukers behandlingstid i sammensatte saker.

– Det virker som Listhaug helt hopper over at asylsøkere har klagerett til UNE, og at saker også skal behandles der før de er avgjort sier hun til NRK.

UDI anslår at det vil komme 2.500 ordinære asylsøkere til Norge i år og 3.000 neste år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Urealistisk

Politifolkene som skal fastslå asylsøkernes ID, mener Listhaugs plan om at 8 av 10 skal få asylsøknaden avgjort i løpet av tre uker er helt urealistisk.

– Det blir som å tro på julenissen, sier leder i Politiets Fellesforbund ved Politiets utlendingsenhet, Andreas Wahl, til Aftenposten.

Han sier at ID-arbeid er svært krevende og frykter flere feilaktige avgjørelser på grunn av tidspress.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi frykter hastverksarbeid og er redd UDI kan innvilge opphold på uriktig grunnlag på grunn av ren og skjær tidsnød, sier han.

– Rom for effektivisering

Listhaug forsikrer at forslagene ikke truer rettssikkerheten.

– Hvis det tar mer enn tre uker å behandle søknaden, så bruker man lengre tid. Rettssikkerheten er selvfølgelig det aller viktigste, sier hun til NTB.

– UDI sier man i en ideell situasjon kan greie å behandle 80 prosent av asylsøknadene innen tre uker. Om det ikke går, er ikke det noe nederlag for meg. Det viktigste er at det blir en god behandling. Men at det er et rom for å effektivisere, er det ingen tvil om, understreker Listhaug.

Les også: Listhaug vil unnta humanitære organisasjoner krav om arbeidstillatelse

Klageadgang sentralt

SV forutsetter at de som klager på vedtaket, blir i landet til klagen er avgjort, slik at de kan få uavhengig juridisk hjelp. Andersen viser til at Utlendingsnemnda (UNE) i fjor hadde 5.876 asylsaker til behandling, og at nesten 500 saker ble omgjort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klageadgangen er og skal være sentral for rettssikkerheten, ifølge Venstres innvandringspolitiske talsmann Ketil Kjenseth, som forutsetter at det ikke gjøres endringer i den.

– Samtidig er systemkvalitet viktig når en skal effektivisere. Men primært er det jo ventetiden på saksbehandling som skal effektiviseres, ikke så mye selve saksbehandlingen. For det meste handler det om å styrke kvalitet i saksbehandlingen: helse, politi, ID og intervju på ett sted, sier han.

Les også: Åtte kontroversielle timer i Sverige kostet staten 40.300 kroner