PST frykter hjemvendte krigere: – Vår grunnleggende bekymring

Syriske styrker går gjennom IS-bunkere den 18. oktober under fotballstadionen i byen Raqqa.
Syriske styrker går gjennom IS-bunkere den 18. oktober under fotballstadionen i byen Raqqa. Foto: Erik De Castro / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

IS mister stadig flere områder. Flere har tidligere uttrykt sin bekymring for at IS-krigere skal vende hjem til Europa med terrorplaner. Nå tror eksperter at de fleste fremmedkrigerne vil dø i kamper.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

IS er langt på vei knust i Irak og Syria, men G7-landene frykter at hjemvendte fremmedkrigere kan utføre terroraksjoner.

Det var hovedtema når innenriksministrene fra USA, Storbritannia, Canada, Frankrike, Tyskland, Italia og Japan møttes på den italienske øya Ischia utenfor Napoli i forrige uke.

Siste: – IS kontrollerer nå under fem prosent av Syria

Fakta om IS-krigere med bånd til Norge

* Ifølge PST har rundt 100 personer reist fra Norge til Syria for å kjempe for den ytterliggående islamistgruppa IS. Om lag ti av Syria-farerne er kvinner.

* Cirka 40 har returnert til Norge, mens rundt 20 er bekreftet drept.

* PST har få opplysninger om de rundt 40 s om skal være igjen i Syria.

* Deltakelse i IS har vært straffbart i Norge siden 2013.

* I overkant av 30 personer er siktet for IS-deltakelse.

* Seks personer er idømt rettskraftige d ommer. Tre av dem soner fortsatt, mens to personer sitter i varetekt.

* To straffesaker mot en 38-åring og en 34-åring fra Verdal pågår for tiden i Oslo tingrett.

* I tillegg er to rettssaker på trappene. Den ene gjelder en 38-åring s om skal ha bortført sin kone og deres fem barn til Syria. Den andre er ankesaken til Profeten Ummahs tidligere leder Ubaydullah Hussain, s om i tingretten ble dømt til ni års fengsel for terrorrekruttering.

(Kilder: NTB, ABC Nyheter)

Flere har tidligere advart mot at fremmedkrigere fra Europa vil returnere med kamptrening og ønske om å gjennomføre angrep, etter hvert som IS mistet fotfeste.

– De vil både overleve og være kapable til å gjennomføre spektakulære angrep. Hevnlysten vil nok være stor, sa Nils Butenschøn, professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo, til ABC Nyheter i november 2016 da IS begynte å miste kontrollen over Mosul.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) anslår at om lag 100 av IS' fremmedkrigere har bånd til Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Alle norske Syria-farere kan vente straff

– Sprer seg som kreft

En av teoriene var at fremmedkrigere ville gjemme seg blant flyktninger som reiser over Middelhavet, og gjennomføre angrep mot hjemlandene.

– IS' utbredelse sprer seg som kreft blant flyktninger, noe som truer Europa, sa NATOs øverstkommanderende i Europa, den amerikanske generalen Philip Breedlove, i mars 2016.

Fakta om IS

* Den ytterliggående islam istgruppa IS (« Islamsk stat») tok sommeren 2014 kontroll over store områder i Irak og Syria og proklamerte et islamsk kalifat med den syr iske byen Raqqa som hovedsete.

* IS har sine røtter i sunnimuslimske opprørsgrupper som oppsto i Irak etter den USA-ledede invasjonen i 2003.

* IS kontrollerte på det meste rundt en tredel av Irak, blant annet landets nest største by Mosul, samt rundt halvparten av Syria, mye ubebodde ørkenområder.

* Gruppen sikret seg tilgang til store mengder våpen fra irak iske regjeringsstyrker og tok også kontroll over oljefelter og andre økonom isk og strateg isk viktige ressurser.

* IS har de s iste årene vært under økende press, først og fremst som følge av massive flyangrep fra den USA-ledede koal isjonen som støtter irak iske regjeringsstyrker og kurd iske opprørere i Syria, men senere også fra Russland som gir flystøtte til syr iske regjeringsstyrker.

* Den irak iske byen Ramadi ble gjenerobret i desember 2015, og Mosul ble gjenerobret i juli i år. I forrige uke ble Hawija, den s iste IS-bastionen i Irak, gjenerobret.

* I Syria ble IS først drevet ut av grenseområdene mot Tyrkia av USA-støttede kurd iske opprørere.

* Nylig ble gruppen nedkjempet i Hama-provinsen i Syria, og 17. oktober erklærte den amerikanskstøttede opprørsalliansen Syr iske demokrat iske styrker, SDF, seier i Raqqa.

* Byen Deir al-Zor står også for fall, men IS har foreløpig bitt seg fast i Eufrat-dalen, i den palestinske flyktningleiren Yarmouk sør for Damaskus, samt i enkelte små lommer av Syria, blant annet i Hama-provinsen.

* Det er uklart hvor IS' leder Abu Bakr al-Baghdadi befinner seg og om han fakt isk er i live.

* Militante islam istgrupper verden over sverget troskap til « IS-kalifatet» i dets velmaktsdager, men gruppen har kun anerkjent en brøkdel av dem.

* IS har påtatt seg ansvaret for en rekke terroraksjoner i og utenfor Midtøsten.

Italias innenriksminister Marco Minniti advarte for to uker siden om at krigere som planlegger hevnangrep i Europa, vil kunne forsøke å komme seg om bord i båter sammen med andre migranter og flyktninger i Libya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

The New York Times skrev for et år siden at mange fremmedkrigere ville vende hjem til Europa for å skape kvalme, etter hvert som IS mistet fotfeste.

– Når de returnerer og får kontakt med radikale i Europa, vil det bli en veldig anspent situasjon for vår nasjonale sikkerhet, sa Dick Schoof, Nederlands antiterror-sjef.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: IS «hovedstad» har falt, men til en høy pris

– Det har vært fryktet en strøm av fremmedkrigere tilbake til Europa, sier Midtøsten-ekspert og professor ved Universitetet i Bergen, Knut S. Vikør, til ABC Nyheter.

Professor: – De fleste vil dø

Professor Knut Vikør. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
Professor Knut Vikør. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Han understreker at IS fremdeles har fotfeste i deler i Syria og Irak.

– Flere av de «profesjonelle» soldatene til IS vil overleve og sette kursen mot land som Libya og Jemen. De lokale har også muligheten til å reise hjem til sine familier og bli beskyttet, sier Vikør.

Han mener de fleste fremmedkrigerne fra Europa vil dø i kamper.

– Fremmedkrigerne fra Europa har ofte ikke familie eller nettverk der nede, og kjemper helt til de blir drept. Det er også sendt signaler fra USA om at de vil drepe fremmedkrigerne på slagmarken.

– Spørsmålet er om de som overlever vil forsøke å aktivere celler til å gjennomføre terroraksjoner i Europa og andre steder. Men trolig er flertallet døde. Vi må vente noen måneder for å se om det blir en oppsving av terrorangrep og hvor stor oppsvingen eventuelt vil bli, sier Vikør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det vil bli viktig for IS å vise at de fortsatt er i verden, spår Vikør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge PSTs tall har cirka 100 norske borgere reist til Syria og Irak fra slutten av 2011. Ti av disse var kvinner. 40 antas fortsatt å befinne seg i området, 40 har vendt hjem, og 20 antas å være drept.

– Dette er tall vi har gått ut med en stund. De fleste som har dratt, har vært der en god stund. Disse tallene kan ha endret seg. Flere kan være drept, sier kommunikasjonsdirektør i PST, Trond Hugubakken, til ABC Nyheter.

– Vår grunnleggende bekymring er hvorvidt hjemvendte fremmedkrigere har tilegnet seg evner til å gjennomføre terrorhandlinger her hjemme, sier han.

Se dronevideo av de enorme ødeleggelsene i Raqqa:

General: De fleste er drept

– Vi ser ingen stor strøm ut av kjerneområdene til «kalifatet», fordi de fleste av disse folkene er døde nå, sa general Kenneth McKenzie til New York Times søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken er at Trump-adminstrasjonen har satt inn store ressurser for å hindre at IS-krigerne slipper ut av byene med livet i behold, ifølge avisen.

Det var NRK som først omtalte artikkelen.

Men det advares mot å tro at fremmedkrigerne ikke lenger er en trussel.

– Det er nok med en eller to fremmedkrigere som lurer seg tilbake til Europa, væpnet med kamperfaring og instruksjoner fra kommandantene sine, til å skape terror og bringe IS tilbake på TV-skjermene, sier risikoanalytiker Laith Alkhouri til New York Times.

Man regner med at rundt 40.000 fremmedkrigere fra rundt 120 land har reist til Syria og Irak for å slutte seg til IS. Mer enn 5.000 av disse skal være fra Europa.

– Mange av de som returnerer er kvinner og barn, resten er døde. De fleste vil helst dø i kamp eller bli værende i Syria, sier Gilles de Kerchove, EUs antiterrosjef.