Få på deg raggsokkene og kosegenseren!

Å dra på seg ullsokkene er et godt tips om du vil spare strøm.
Å dra på seg ullsokkene er et godt tips om du vil spare strøm. Foto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor er det et nyttig sparetips å sørge for smart strømbruk - som igjen gir mer kroner i sparegrisen, skriver Gjerrigknarken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stemmer: Rune Nikolaisen
Gjerrigknarken

Delta i debatten

Send oss gjerne forslag til kronikker vi kan publisere.
Formen bør være kronikk/kommentar/blogginnlegg med maks 1000 ord.

E-post: stemmer@abcnyheter.no

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du blant dem som fortsetter den sommerlige klesstilen innendørs selv om det begynner å bli skikkelig guffent ute? Jo kaldere det blir, jo mer penger bruker vi på oppvarming. Derfor er det et nyttig sparetips å sørge for smart strømbruk - som igjen gir mer kroner i sparegrisen.

Vi som bor i Norge ønsker selvsagt å ha det godt og varmt innendørs når kulda setter inn – og da er det lett å bare skru opp temperaturen for å ha det koselig og varmt – istedenfor å kle på seg varme sokker og gensere. Men det skal ikke så mye til for å senke oppvarmingskostnadene, uten at det går på bekostning av komforten.

Da jeg var liten på 70- og 80-tallet var strømmen billig – noe som ikke var noe særlig incentiv for å spare der man kunne. Jeg husker godt at foreldrene mine hadde 25-26 grader i stua og vi løp rundt i t-skjorte og kortbukser til og med midtvinters. Kanskje du fortsatt har det på samme måte den dag i dag?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les kommentaren: Jeg blir kvalm av julegodteri i oktober

Senk temperaturen

Folk har forskjellig følelse av hva som er den perfekte temperaturen i rommene du bruker, men det er faktisk mulig å lære seg opp til å takle lavere temperatur. En ting er å kle på seg mer, det er vel ingen bombe. Men i tillegg kan du trene opp kroppen til å tåle lavere temperatur i rommene du oppholder deg i.

Ikke at vi skal bry oss om hva ekspertene anbefaler av temperaturer i de forskjellige rommene, men det kan jo være interessant å høre sånn at du kan sammenligne med hva du har i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I stua og på kjøkkenet holder det med 20 grader, på badet 21 grader og på soverommet 14-16 grader. Andre rom som brukes sjeldent trenger ikke mer enn 16 grader. En grad fra eller til gjør faktisk en stor forskjell. Greier du å senke temperaturen med en grad, oppnår du faktisk opptil 6% spareeffekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Undersøkelser viser at nordmenn husker den klassiske kampanjen »tjue er bra for hue», men det betyr ikke at de gjennomfører det hjemme hos seg selv. Et flertall i befolkningen mener innetemperaturen bør ligge mellom 20 og 22 grader, mens et fåtall ønsker høyere temperaturer enn 22 grader eller lavere som 18-20 grader.

Dersom du er blant dem virkelig liker å ha det varmt, så håper jeg du har fått med deg at temperatur inne på rundt 25 grader reduserer arbeidsevnen, hukommelsen og konsentrasjonen med 15-20%. Jo varmere, jo sløvere blir du. Håper det skremte deg litt i alle fall.

Husk bare at du ikke overdriver å skru ned på temperaturen, du husker vel hvordan det var hos Ebenezer Scrooge i julefortellingen. Dersom man må bruke mye energi for å varme opp rommet igjen, går vinningen fort opp i spinningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les innlegget: Gjerrigknarkens 25 snåleste sparetips

Ikke dekk til strømovnene

Mange har ovnen gjemt bak sofaer og slikt, det er svært ugunstig for varmesirkulasjonen i rommet.

Når varmen fordeles bedre, trenger ikke ovnene å jobbe så mye for å gi deg den temperaturen du ønsker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vær kjapp og effektiv med luftingen

Jeg opplever fortsatt folk som lufter litt med vinduene på gløtt selv om varmeovnene er på, det er rett og slett å fyre for kråkene. Hvordan skal du lufte på riktig måte?

Enkelt nok, slå av ovnene og sørg for gjennomtrekk av frisk luft i kjappe 5-10 minutter.

Lukk dørene

Ja, vi har dører for å bruke dem. Ikke bare for å sørge for privatlivets fred, men også for å kunne «stenge av» rom som ikke brukes så ofte – på den måten kan man jo variere romtemperaturen forskjellig i forskjellige rom.

Så har du dør, bruk den!

Les innlegget: Slik feirer du bursdag billigst mulig

Artikkelen fortsetter under annonsen

Viktigst: Kle deg god og varm

Det aller beste trikset for å spare penger på oppvarmingen i hus og leilighet er enkelt som sagt: Kle på deg litt mer enn du kanskje pleier. Jeg sier ikke at du skal overdrive, men du er vel enig i at det ikke nødvendigvis er tilpasset bekledning å sprade rundt barbeint og i t-skjorte nå for tida?

Finn frem raggsokkene, tøflene og ikke minst den deilige kosegenseren som bare inviterer til tedrikking, boklesing og sofakos – sånn er det hos oss i alle fall.

Innlegget er først publisert på Gjerrigknark.no