Ny dronevideo viser IS-hovedstaden i ruiner

Artikkelen fortsetter under annonsen

Raqqa er befridd fra terrororganisasjonen IS. Men byen ligger fullstendig i ruiner, viser ny dronevideo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre år etter at terrororganisasjonen IS gjorde Raqqa til hovedstad i sitt proklamerte, islamske kalifat er den syriske storbyen endelig befridd.

Under IS' skrekkvelde ble det innført et strengt islamistisk styre hvor en ekstrem og voldelig tolkning av religiøse lover ble håndhevet. Offentlige henrettelser og avstraffelser var en del av hverdagen for de anslagsvis 200.000 innbyggerne.

Flere år med bomber fra syriske, amerikanske, franske og russiske jagerfly og droner - kombinert med en fire måneder langt slag om kontrollen i Raqqa, har lagt den viktige provinshovedstaden nord i Syria fullstendig i ruiner.

Les også: Slaget om Raqqa skal ha kostet minst 3.250 liv

I dronevideoen øverst sees en by hvor seierherrenes feiring i sentrum later til å være eneste tegn på sivilt liv, før dronen fortsetter gjennom og over ødelagte gater og bygninger perforert med kulehull og eksplosjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hverdagen skal komme tilbake

Nå skal et sivilt byråd forsøke å bringe hverdagen tilbake.

– Vår seier er over terrorisme, og frigjøringen av Raqqa markerer det siste kapittelet i kampen mot terrorister i Syria, sa Talal Sillo under en pressekonferanse i den utbombede byen fredag.

Sillo er talsmann for den kurdisk-dominerte opprørsalliansen Syriske demokratiske styrker (SDF), som har stått i spissen for bakkeoffensiven mot Raqqa, skriver NTB.

Les også: Utbombet Raqqa skal tilbake til hverdagen etter seierserklæring

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sivilt byråd

Under fredagens seremoni overlot Sillo formelt styringen av Raqqa til et sivilt byråd, samtidig som han ba verdenssamfunnet og hjelpeorganisasjoner om hjelp til gjenoppbyggingen.

– Vi ber alle land og fredselskende krefter og alle hjelpeorganisasjoner om å delta i gjenoppbyggingen av byen og landsbyene rundt og hjelpe til med å fjerne arrene etter krigen som IS startet, sa Sillo.

Les også: Nyhetsbyrå: Alle syriske IS-krigere forlater Raqqa

Byrådet som nå overtar makten, skal imidlertid bestå av lokale tjenestemenn og stammeledere, mens en politistyrke på 3.000 mann, med medlemmer fra Raqqa-provinsen, får ansvaret for sikkerheten.