Striden om Europarådets generalsekretær fortsetterVG-kommentator: «Jaglands selvmedlidende rør»

Generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, har havnet i ordkrig med norske medier og deler av statsapparatet.
Generalsekretær i Europarådet, Thorbjørn Jagland, har havnet i ordkrig med norske medier og deler av statsapparatet. Foto: Petros Karadjias / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland må igjen tåle krass kritikk etter at han gikk til frontalangrep mot flere norske medier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jaglands selvmedlidende rør på Facebook er det ingen grunn til å respektere. Jobben han gjør i Europarådet er noe annet,» skriver VGs profilerte kommentator Frithjof Jacobsen.

I fredagens kommentar «Vi har fått nok nå, Jagland» kommer Jacobsen inn på kritikken mot Jagland etter påstander i Aftenpostens A-Magasinet om at han var passiv tross gjentatte varsler om angivelig korrupsjon i parlamentarikerforsamlingen.

Jagland gikk umiddelbart til kraftig motangrep og mente seg utsatt for ærekrenkelser. På sin egen Facebookside skrev han blant annet dette:

«Jeg har virkelig fått føle på kroppen, bokstavelig talt, hva det vil si å være menneskerettighetsaktivist. Nå får jeg føle det i Norge også.»

«Det rene skjære vås»

Denne verbale utblåsningen får VGs kommentator til å kvesse pennen:

Foto: Skjermdump fra Facebook
Foto: Skjermdump fra Facebook

«At dette er puststjelende ærekrenkelser, eller sammenlignes med det menneskerettighetsaktivister rundt om i verden opplever, det er med respekt å melde det rene skjære vås».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Thorbjørn Jagland har også kommet på kant med deler av det politiske miljøet og statsapparatet i Norge. Tidligere denne uken leverte Utenriksdepartementet en formell klage på Jagland til Europarådet etter et Facebook-innlegg om norsk politikk.

Etter at flere hundre personer ble skadd i sammenstøt med politiet under folkeavstemningen i Catalonia, rykket Jagland ut på Facebook med kritikk av det han mente var en passiv norsk holdning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil oppfordre Jagland til å lese hva som faktisk ble sagt av norsk UD før volden eskalerte, sa UDs kommunikasjonssjef Frode O. Andersen til NRK.

Statsministeren: – Åpenbar misforståelse

Statsminister Erna Solberg (H) Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Statsminister Erna Solberg (H) Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

Dagen etter rykket også statsminister Erna Solberg (H) ut med en støtte til UDs formelle klage på Jagland, som hun mener opptrådte uryddig.

– Jagland tok en informasjonsmedarbeiders uttalelser og satte dem i en annen kontekst enn hva de var gitt for. Og jeg synes man skal tenke på at når man har den typen internasjonale verv som generalsekretær i Europarådet, så skal man ikke delta i den norske politiske debatten uten å tenke godt gjennom hvilken autoritet man tar med seg inn i debatten, sa Solberg til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var en åpenbar misoppfattelse av hva uttalelsen dreide seg om. Det var jo helt feil det han sa, utdypet Solberg til Dagens Næringsliv.

Føler seg dårlig behandlet

På Facebook kommenterte Jagland UDs protest slik:

«I dag refereres det til en note fra Utenriksdepartementet med klage på meg. Jeg har ikke mottatt noen note, jeg traff den norske ambassadøren i går på et møte. Ingenting ble nevnt.»

Jagland mener seg forskjellsbehandlet og hevder at det bare er Norge som møter utspillene hans med kritikk.

– I det hele tatt er den ene holdning noen steder at kritikk er bra, bare den gjelder de riktige landene og ikke oss, påpeker Jagland.

«Minner om Trump»

USAs president Donald Trump Foto: NTB scanpix
USAs president Donald Trump Foto: NTB scanpix

Senest i september var Jagland i ordkrig med norsk presse, og sammenlignet blant annet VG med det gamle sovjetregimet, der «kritikere ble sendt til Sibir».

I fredagens lederartikkel sparer ikke kommentator i Norges største nettavis, Frithjof Jacobsen, på kruttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jagland minner om Donald Trump. Oppfarenheten, aggresjonen mot kritikere, hangen til å sette kritikk i en enkeltsak opp mot alt han har gjort ellers. Kritiserer man Jagland er man mot rettsstat og demokrati. (...) Vi kan le av Jaglands krakilske forfengelighet, men det er ikke sikkert vi bør det,» avslutter kommentatoren.