Romobservatorium varsler stor oppdagelse

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Foto: AP/NASA
Artikkelen fortsetter under annonsen

En sensasjonell nyhet fra verdensrommet offentliggjøres mandag, skal vi tro romobservatoriet ESO. Også National Science Foundation i USA varsler pressemøte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidsskriftet Nature kommer med hele sju artikler om saken, ifølge Videnskab.dk.

Nyheten blir offentliggjort på en pressekonferanse hos Det europeiske sørobservatoriet (ESO) i Garching i Tyskland mandag. ESO er et samarbeid mellom elleve europeiske land og driver noen av verdens største og mest avanserte teleskoper, plassert nord i Chile.

– På pressekonferansen blir det presentert banebrytende observasjoner av et astronomisk fenomen som aldri er blitt sett tidligere, heter det i en pressemelding fra ESO.

Representanter fra mange forskergrupper fra hele Europa skal holde innlegg på pressekonferansen.

Det amerikanske grunnforskningsstiftelsen National Science Foundation (NSF) varsler også stort pressemøte i Washington mandag. Det skal handle om nye oppdagelser i studiene av såkalte gravitasjonsbølger. Forskere fra observatoriene LIGO og Virgo, som studerer slike bølger, og representanter fra 70 observatorier skal være til stede, opplyser NSF.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets nobelpris i fysikk ble tildelt nettopp for forskning på gravitasjonsbølger. I sitt arbeid med relativitetsteorien forutsatte Albert Einstein at slike bølger må bre seg i rommet, men trodde aldri det skulle bli mulig å måle dem. De ble første gang målt av Ligo-observatoriet i USA i 2015.

Les også: Amerikanske astronauters fotografier under hammeren

Hemmelig skattekart fra rommet får skattejegere til å juble

Nå kan du få fersk pizza i verdensrommet