Dette betyr statsbudsjettet for din lommebok

Finansminister Siv Jensen (Frp) på vei fra Finansdepartementet til Stortinget for å legge frem regjeringens forslag til statsbudsjettet 2018.
Finansminister Siv Jensen (Frp) på vei fra Finansdepartementet til Stortinget for å legge frem regjeringens forslag til statsbudsjettet 2018. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen foreslår å redusere skattesatsen på alminnelig inntekt fra 24 til 23 prosent. Samtidig blir legebesøk, NRK-lisensen og barnehage noe dyrere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I statsbudsjettet for 2018 foreslår regjeringen å redusere skatten på alminnelig inntekt fra 24 til 23 prosent både for personer og selskap.

Ifølge NTB vil folk som ligger i normalsjiktet på lønnsstigen få i snitt 300 kroner i skattelette.

En gjennomsnittsfamilie med en samlet inntekt på 800.000 kroner og standard minstefradrag og personfradrag vil spare 1480 kroner i skatt i 2018, ifølge DNBs beregninger. En ung person med en inntekt på 300.000 kroner får en skattelette på 630 kroner, og en pensjonist med inntekt på 300.00 kroner får en skattelette på 60 kroner, ifølge DNBs regnestykker.

Slik blir statsbudsjettet

Hanna Folkvord er finansrådgiver i DNB. Foto: DNB
Hanna Folkvord er finansrådgiver i DNB. Foto: DNB

– Skattelette for de fleste

Å kutte skatten på alminnelig inntekt er i tråd med skatteforliket som regjerings- og opposisjonspartiene ble enige om i 2016.

– Dette betyr et skattelette for de aller fleste. Her er det de som tjener mye som får mest tilbake, sier Hanna Folkvord, finansrådgiver i DNB, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg foreslår regjeringen å justere trinnskatten, slik at de aller fleste får lavere skatt på sist tjente krone. Trinnskatten ble innført i 2016 som en erstatning for toppskatt på høye inntekter.

– Ser man på skattereduksjonen alene er det de som tjener mest som får mest skattelette. Men at det også gjøres endringer i trinnskatten medvirker til at de som tjener mest nødvendigvis ikke vil få mest i skattelette, forklarer Folkvord.

Som varslet tidligere i dag, foreslår regjeringen også å fjerne skatteklasse 2. Dette vil ramme ektepar der den ene er hjemmeværende.

Les saken: – Regjeringen vil fjerne skatteklasse 2

Artikkelen fortsetter under.

VIDEO: Siv Jensen om elbil-avgift, økt moms og skatteklasse 2.

Økte avgifter

Men selv om regjeringen foreslår å redusere skatten på alminnelig inntekt, vil de sparte skattekronene trolig bli spist opp av økte avgifter.

– Det er fort gjort å juble over at skatten går ned, men husk at dette også innebærer at fradraget på gjelden din reduseres tilsvarende. Det betyr at har du høy gjeld kan spinninga gå opp i vinninga, sier Folkvord.

Her er noe av det som blir dyrere:

  • Økt moms: Regjeringen vil øke den laveste merverdiavgiften fra 10 til 12 prosent.
  • Kringkastingsavgift: Regjeringen vil øke prisen på persontransport, overnatting, kringkastningsavgift, samt adgang til kino, museer, fornøyelsesparker og idrettsarrangementer. NRK-lisensen økes med 55 kroner.
  • Kan bli dyrere å pendle: Regjeringen foreslår å fjerne fradraget for merutgifter til mat, dersom maten kan tilberedes i pendlerboligen. Pendlere som ikke har mulighet til å tilberede mat i pendlerboligen, vil fortsatt få fradraget, heter det i budsjettet.
  • Regjeringen vil også fjerne skattefritaket fra korttidsutleie av egen bolig.
  • Det blir også litt dyrere å gå til legen. Egenandelen går opp med 1,8 prosent.
  • Strøm vil også bli dyrere i 2018. Elavgiften økter til 16,58 prosent per kilowatt.
  • Litt dyrere barnehage: Regjeringen foreslår en reell økning i maksimalprisen for en barnehageplass med 110 kroner per måned til 2910 kroner fra 1. januar 2018.
  • Regjeringen foreslår også å innføre en ny engangsavgift for de tyngste elbilene.
  • Regjeringen setter også av mindre penger til dagpenger - 300 millioner kroner mindre i 2018 enn for i år. Les mer om det her.

Dette vil bli uendret:

  • Drivstoffavgift: Ingen endringer, men avgiften blir prisjustert.

  • Barnetrygden på stedet hvil: Satsen for barnetrygden holdes fast på 970 kroner i måneden, viser forslaget til statsbudsjett for 2018 som regjeringen la fram torsdag. Dette innebærer at barnetrygden verken har økt eller blitt prisjustert på 22 år.

Samleside: Flere reaksjoner rundt statsbudsjettet finner du her