Catalonia utsetter uavhengighet - ønsker dialog

Carles Puigdemont sa tirsdag til det regionale parlamentet i Catalonia at han fortsatt ønsker dialog og at situasjonen må roe seg.
Carles Puigdemont sa tirsdag til det regionale parlamentet i Catalonia at han fortsatt ønsker dialog og at situasjonen må roe seg. Foto: Lluis Gene / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Catalonias regionpresident Carles Puigdemont sier han ønsker å følge folkeviljen og erklære uavhengighet, men utsetter det i håp om dialog med Madrid.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forholdet mellom Spania og Catalonia har ikke fungert på flere år, og noe må gjøres, sa Puigdemont, som valgte å ikke gjøre som han tidligere har varslet, nemlig å gå inn for katalansk uavhengighet nå.

Puigdemont tok til orde for å redusere spenningsnivået og roe ned den spente situasjonen.

– Alle har et ansvar for å deeskalere situasjonen, sa han.

Regionpresidenten sa også at spørsmålet om katalansk uavhengighet ikke lenger er noe internt spansk anliggende, men en sak for Europa.

Les også: Fransk og tysk press mot katalanske separatister

Regionpresidenten nevnte også de store demonstrasjonene som har blitt holdt etter folkeavstemningen om uavhengighet 1. oktober – både for et selvstendig Catalonia, og mot, og slo an en forsonende tone.

– Vi er en del av det samme samfunnet. Vi blir ikke enige om alt. Demokrati og fred er eneste vei videre, og dialog er nødvendig, sa Puigdemont.

Han kritiserte samtidig spanske myndigheters håndtering av folkeavstemningen sterkt.

Les også: Ekspert spår grunnlovsreform i Spania