Mange blanke stemmer til Abid Raja

Venstres Abid Raja ble valgt inn i presidentskapet på Stortinget som 5. visepresident lørdag, men fikk en høy andel blanke stemmer mot seg i den hemmelige, skriftlige avstemningen. Det har en ikke ubetydelig symbolkraft at en med min bakgrunn kommer inn i presidentskapet, sier Raja.
Venstres Abid Raja ble valgt inn i presidentskapet på Stortinget som 5. visepresident lørdag, men fikk en høy andel blanke stemmer mot seg i den hemmelige, skriftlige avstemningen. Det har en ikke ubetydelig symbolkraft at en med min bakgrunn kommer inn i presidentskapet, sier Raja. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingsrepresentantene avga uvanlig mange blanke stemmer under valget til presidentskapet lørdag. Flest fikk Venstres Abid Raja. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle de seks kandidatene opplevde å få en stor andel blanke stemmer under sine respektive avstemninger. Flest fikk Abid Raja (V) med 33 blanke stemmer, etterfulgt av Aps Eva Kristin Hansen med 22 blanke stemmer. Aps Magne Rommetveit og Sps Nils T. Bjørke fikk ti blanke stemmer hver, mens Frps Morten Wold fikk ni blanke stemmer.

Stortingspresident Olemic Thommessen, som vant kampvotering mot Hansen med knapp margin – 86 mot 80 stemmer, fikk tre blanke stemmer. I tillegg ble det avgitt en til to stemmer til ikke-foreslåtte kandidater under flere av avstemmingene.

Stortinget må tilbake til valget av Carl I. Hagen som visepresident i 2007 for å finne et tilsvarende tosifret antall blanke stemmer. Carl I. Hagen fikk den gang 29 blanke stemmer mot seg.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland refser de mange blanke stemmegiverne:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes det er en uting at folk stemmer blankt. Det er lite respektfullt både overfor dem som foreslås og for den for så vidt vanskelige jobben vi som parlamentariske ledere har med å finne kandidater, sier Helleland til NTB.

Tenkte på Chaudry

Venstre-leder Trine Skei Grande sier hun synes det er vanskelig å vite grunnen til at så mange stemte blankt for Venstres kandidat, men sier hun tenkte på Akhtar Chaudhry da hun så tallene.

– Det slo meg litt da jeg så de tallene, de var ganske like, sier hun til NTB.

Raja er den andre representanten med muslimsk bakgrunn som går inn i presidentskapet. Den første var SVs Akhtar Chaudhry, som satt i perioden 2009–2013. Også Chaudry opplevde å få langt flere blanke stemmer enn de andre kandidatene den gangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Abid Raja sier han ikke vil spekulere i hvorfor han fikk flest blanke stemmer, og sier han heller velger å fokusere på at et overveldende flertall stemte for han. Han mener det har en viktig symboleffekt at en med hans bakgrunn har kommet inn i presidentskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klassereise

– Det at jeg, som har muslimsk bakgrunn og som har vokst opp i en kommunal leilighet i en fattig innvandrerfamilie med en mor som var analfabet, kan komme inn i presidentskapet, det viser at det er mulig å få til ting i Norge. Det har en symbolkraft både i utlandet og innad i Norge at vi kan vise fram mangfoldet i eget land på den måten, sier Raja til NTB.

– Jeg håper at folk vil tro på at jeg vil gjøre en god jobb både innad i Norge og som representant for Norge i utlandet, sier han.

Raja sier han særlig ønsker å bruke posisjonen i presidentskapet til å jobbe med religiøs dialog og kampen for trosfrihet internasjonalt.

Raja er den første representanten Venstre har hatt i presidentskapet på 48 år.