Forskere slår alarm - frykter for bienes overlevelse

Forskere frykter at plantevernmidler kan skade bier og føre til biedød. Her jobber bier i en kube i Røyken i Buskerud.
Forskere frykter at plantevernmidler kan skade bier og føre til biedød. Her jobber bier i en kube i Røyken i Buskerud.  Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Plantevernmidler som kan skade bier har blitt funnet i honning over hele verden. Det skaper bekymring blant forskere, som frykter at biene står i fare for å dø ut. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er middelet neonikotinoid som nå er funnet i honning fra hele verden, i forbindelse med en ny studie.

Plantevernmiddelet er kjent for å være skadelig for bier, og nå frykter forskere at bienes eksponering for stoffet setter dem i alvorlig fare, skriver nyhetsbyrået AFP.

Les også: Blomstene lurer biene med koffein

Fant middelet i 75 prosent av prøvene

Det er forskere ved Universitetet i Neuchatel i Sveits som står bak studien. De har samlet inn honningprøver fra lokale produsenter over hele verden og testet prøvene for fem typer neonikotinoider.

Resultatet viser at 75 prosent av alle honningprøvene inneholdt minst en neonikotinoid, av disse igjen inneholdt 30 prosent én enkelt, 45 prosent inneholdt to eller flere og 10 prosent inneholdt fire eller fem.

Forurensningen var hyppigst i Nord-Amerika der den lå på 86 prosent. Asia og Europa lå på 80 og 79 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Kan robot-bier forebygge plantekatastrofen?

Fakta om pollinering

  • Over tre fjerdedeler av verdens matplanter er avhengige av pollinering for avling og kvalitet.
  • De fleste pollinatorer er ville og omfatter de fleste arter av bier og noen arter av fluer, sommerfugler, møll, veps, biller, fugler, flaggermus og andre virveldyr.
  • Omfanget av jordbruksvekster som er avhengig av pollinering har økt med 300 prosent de siste 50 årene, noe som gir en indikasjon om at antall arbeidsplasser som avhenger av pollinering også har økt.

(Kilde: Miljødirektoratet)

Bekymret over funnene

Det internasjonale Naturpanelet (IPBES) har tidligere slått fast i en rapport at over tre fjerdedeler av våre viktigste matplanter er avhengige av pollinering fra bier og andre insekter for å bli til.

Det er disse konsekvensene forskerne nå frykter, og Chris Connolly ved Universitetet i Dundee kaller funnet i den nye studien for alarmerende:

– Nivåene som er oppdaget er nok til å påvirke hjernens funksjon, og det kan hindre bienes evne til å pollinere avlingene våre, sier han til nyhetsbyrået.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor Felix Wackers fra Lancaster Universitet er redd nivået for skadelige plantevernmidler kan være langt høyere enn det som det er mulig å måle i honning.

Lynn Dicks ved Universitetet i East Anglia mener imidlertid at funnet i studien ikke kan gi et presist bilde av trusselen mot bier.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet ikke hvordan nivåene målt i honning forholder seg til de faktiske nivåene i nektar og pollen som biene er utsatt for, sier hun.

Les også: Høygravide Emily tok bilder med magen dekket av bier

Omdiskutert

Plantevernmiddelet det her snakkes om er omstridt, og har blitt mye diskutert tidligere. I 2013 innførte EU et delvis forbud mot middelet, med bakgrunn i at det kan forårsake biedød. Norge vedtok i 2013 bruksbegrensninger for tre neonikotinoider.

Ifølge NRK har forslag om forbud møtt stor motstand flere steder i verden, fordi plantevernmiddelet har vist seg å være svært effektivt mot skadedyr.

Les også: Blomster og bier handler om mer enn søt honning