Norske Skog utsetter nok en gang fristen for en redningsplan

Styreleder Christen Sveaas sier at samtalene om en kriseplan vil fortsette noen dager til. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Styreleder Christen Sveaas sier at samtalene om en kriseplan vil fortsette noen dager til. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske Skog utsetter fristen for å bli enige om en redningsplan for selskapet til mandag. Dette er fjerde gang fristen utsettes.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Torsdag klokken 17 gikk fristen ut for kreditorene og aksjonærene i Norske Skog til å bli enige om en redningsplan for industrikonsernet.

Kort tid senere sendte selskapet ut en børsmelding hvor det ble opplyst at fristen er utsatt.

– Vi vil fortsette dialogen med de usikrede og de sikrede kreditorene de neste dagene for å se om det er mulig å finne en løsning, sier styreleder og største aksjonær Christen Sveaas i meldingen.

Opprinnelig var fristen for å akseptere redningsplanen satt til fredag forrige uke, men styret ville gi kreditorene og aksjonærene mer tid og utsatte den først til tirsdag og deretter til torsdag 5. oktober.

Den nye fristen er mandag 9. oktober klokka 17.

Gjeld blir aksjer

Partene har kommet med lite informasjon om prosessen og om man faktisk nærmer seg enighet. Lederen av gruppen av sikrede kreditorer, den tidligere Norske Skog-sjefen Sven Ombudstvedt, uttalte til Dagens Næringsliv tirsdag kveld at man ikke var kommet noe nærmere en løsning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kriserammede konsernet la mandag 18. september fram et forslag til rekapitaliseringsplan som et siste forsøk på å redde morselskapet Norske Skogindustrier ASA og flere av datterselskapene i konsernet.

Planen innebar i korte trekk at dagens aksjonærer mister nesten alle sine verdier, og at to tredeler av dagens gjeld på 9 milliarder kroner blir omgjort til aksjer. I forslaget fikk de sikrede långiverne (de med pantelån) klart mest, mens de usikrede fikk klart minst, noe sistnevnte gruppe forsøker å få justert opp til sin fordel.

Kompensasjon

Ifølge Finansavisen har både pantehaverne og de usikrede kreditorene vedtatt at alt av den usikrede gjelden skal kuttes. Det forhandles nå om hvor mange aksjer kompensasjonen skal være på, både før og etter en emisjon.

Sveaas har vært svært klar på at det eneste alternativet til redningsplanen er en konkurs med en påfølgende vanskelig og langdryg prosess som ender med at de sikrede kreditorene overtar alt.

Hvis partene blir enige om en redningsplan, går planen videre til ekstraordinær generalforsamling, der den trenger støtte fra to tredeler av aksjonærene for å bli vedtatt.