FN vil svarteliste Saudi-Arabia og andre land i Jemen-koalisjonen

Saudi-Arabia og landets koalisjonspartnere gikk til krig mot Houthi-militsen i Jemen i mars 2015 og tusenvis av sivile er siden drept i landet. Dette bolighuset i Sana ble bombet i august i år.
Saudi-Arabia og landets koalisjonspartnere gikk til krig mot Houthi-militsen i Jemen i mars 2015 og tusenvis av sivile er siden drept i landet. Dette bolighuset i Sana ble bombet i august i år. Foto: Hani Mohammed / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN vil svarteliste Saudi-Arabia og de øvrige landene som deltar i koalisjonen som fører krig mot Houthi-militsen i Jemen for brudd på barns rettigheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Koalisjonens handlinger i Jemen gjør at den blir satt på lista over dem som dreper og lemlester barn. 683 barn ble ofre som følge av koalisjonens krigføring i 2016 og det foreligger 38 bekreftede rapporter om angrep mot skoler og sykehus, heter det i et utkast til FN-rapporten der svartelista inngår.

Saudi-Arabia ble også forsøkt svartelistet av samme grunn i fjor, men daværende generalsekretær Ban Ki-moon omgjorde beslutningen etter at ledelsen i Riyadh truet med å trekke landets pengebidrag til FN.

Menneskerettighetsgrupper har siden lagt press på Bans etterfølger António Guterres, for å få ham til å sende et klart budskap til Saudi-Arabia om at landets krigføring i Jemen er uholdbar.

Behandles i Sikkerhetsrådet

Torsdag blir utkastet til årets liste oversendt til FNs sikkerhetsråd, og fredag skal den etter planen offentliggjøres. Den endelige lista skal tas opp til debatt i Sikkerhetsrådet 31. oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Houthi-militsen som grep makten i Jemens hovedstad Sana i september 2014, er også å finne på utkastet til svartelista for brudd på barns rettigheter, og det samme er regjeringsstyrkene og militsen som er lojale overfor Jemens president Abd-Rabbu Mansour Hadi.

Al-Qaida på den arabiske halvøy (AQAP) er også å finne på lista.

Krigsforbrytelser

Amnesty International og Human Rights Watch har tidligere anklaget Saudi-Arabia for mulige krigsforbrytelser i Jemen, og det samme har FNs høykommissær for menneskerettigheter Zeid Ra'ad Al Hussein.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 10.000 mennesker er ifølge FN drept siden Saudi-Arabia våren 2015 gikk til krig mot Houthi-opprørerne i spissen for en USA-støttet regional koalisjon, der blant andre De forente arabiske emirater deltar.

Saudi-Arabia oppgir selv å ha gjennomført over 100.000 flyangrep mot mål i landet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FN slo tidligere i år fast at Jemen er rammet av verdens verste humanitære krise, der 17 millioner mennesker står på randen av hungersnød og en koleraepidemi herjer.

Våpensalg

Generalsekretær Tove R. Wang i norske Redd Barna gleder seg over at Saudi-Arabia og de øvrige koalisjonspartnerne er å finne på årets svarteliste og viser til rekrutteringen av barnesoldater i Jemen, bombingen av skoler og sykehus, og drap og lemlesting av barn.

– Nå må FN og verdenssamfunnet sørge for at disse krigsforbrytelsene stopper. Å bli oppført på denne svartelista burde være en vekker for alle parter i Jemen-konflikten og for alle land som støtter eller selger våpen til dem, sier generalsekretær i Redd Barna Tove R. Wang.

Norge er blant de land som selger våpen til De forente arabiske emirater, noe regjeringen har fått kritikk for.