Nord-Korea anklager Trump for å utnytte amerikansk students død

Otto Warmbier (i midten) ble pågrepet i Nord-Korea i 2016. Amerikaneren ble dømt til 15 års straffarbeid for å ha stjålet en propagandaplakat.
Otto Warmbier (i midten) ble pågrepet i Nord-Korea i 2016. Amerikaneren ble dømt til 15 års straffarbeid for å ha stjålet en propagandaplakat. Foto: Jon Chol Jin / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nord-Korea kaller Donald Trump en «gammel galning» som utnytter dødsfallet til amerikanske Otto Warmbier, som døde etter å ha sittet fengslet i Nord-Korea.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en uttalelse videreformidlet av det statlige nyhetsbyrået KCNA anklager Nord-Korea USA for å ha «lurt og presset» Warmbier, som døde dager etter at han ble løslatt fra fengsel i Nord-Korea, til å bryte landets lover. Nord-Korea mener USA bruker dødsfallet i propagandaøyemed mot regimet.

I uttalelsen omtales Trump som «en gammel galning», etter at han skrev på Twitter at Warmbier hadde blitt torturert i Nord-Korea. Nordkoreanske myndigheter avviser anklagene om tortur.

22 år gamle Otto Warmbier hadde en alvorlig hjerneskade da han ble løslatt fra nordkoreansk fangenskap i juni og sendt tilbake til USA. Han lå i koma da han ankom USA og døde kort tid senere.

Bakgrunn: Warmbiers far: – Han ble systematisk torturert

USAs president Donald Trump nevnte et intervju med Warmbiers foreldre i en Twitter-melding tirsdag. Her hevdet Trump at Nord-Korea utsatte 22-åringen for tortur «hinsides fatteevne».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettsmedisineren Lakshmi Sammarco, som undersøkte Warmbier etter at han døde, sier imidlertid at det ikke var tydelige tegn til tortur på 22-åringens kropp.

– Konklusjonen er at vi ikke vet hva som skjedde med ham, sier Sammarco.

Aktuelt:

USA vil nekte borgere å reise til Nord-Korea

Nordkoreanske bedrifter i Kina har fått 120 dager på å legge ned