Forskere advarer: – Risikabelt med cruise i Antarktis

Den utfordrende naturen gjør det risikabelt å frakte last og turister i området, advarer forskere.
Den utfordrende naturen gjør det risikabelt å frakte last og turister i området, advarer forskere.  Foto: TORSTEN BLACKWOOD / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rekordlavt havisnivå i Antarktis gjør at forskere nå advarer: Skipstrafikk kan være risikabelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskere fra hele verden møtes denne uka for å diskutere utfordringene knyttet til den uforutsigbare naturen på Antarktis. Særlig peker de på den økte faren ved skipstrafikk, skriver nyhetsbyrået AFP.

Årsaken er at satellittbilder viser at havisen har falt til sitt laveste maksimum- og minimumsnivå siden satellittobservasjoner startet i 1979.

– Det ser ut som både sommertidens minimumsnivå og vintertidens maksimumsnivå er rekordlave, sier Jan Lieser fra The Antarctic Climate and Ecosystems Cooperative Research Centre.

Les også: Nordmenn er mindre redde for klimaendringene enn andre europeere

Store svinginger

Tallene viser at det laveste nivået var 1. mars, da det ble målt 2075 millioner kvadratkilometer, mens det laveste maksimumsnivået var 12. september da det ble målt 18.013 millioner kvadratkilometer.

Det er imidlertid bare tre år siden isnivået ble målt til rekordhøyt nivå, da det ble målt over 20 millioner kvadratkilometer is.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Få har sett hemmelighetene under isen i Antarktis

Trenger mer informasjon

Lieser mener de ekstreme svingingene man ser gjør det viktig å skaffe seg bedre forståelse av havforholdene, for å klare å gi troverdige prognoser for skipstrafikk. I fjor innebar den 35.000 turister og rundt 50 cruiseskip.

Lieser peker på at flere private og kommersielle skip har satt seg fast de siste årene, noe som har ført til dyre redningsoperasjoner.

I 2013 ble 74 forskere sittende fast på et russisk skip. Redningsaksjonen tok to uker og involverte Australia, Frankrike, Kina, USA og Tyskland.

Les også: NASA: Trolig uunngåelig at havet stiger én meter