Ber om fortgang i utviklingen av fly som kan gjennomføre ultralange distanser

Bildet viser et Qantas A-380 i Sydney. I fremtiden håper flyselskapet på å kunne fly direkte fra Sydney til London.
Bildet viser et Qantas A-380 i Sydney. I fremtiden håper flyselskapet på å kunne fly direkte fra Sydney til London.  Foto: Rob Griffith / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det australske flyselskapet Qantas mener utviklingen av passasjerfly som kan fly ultralange distanser går for tregt. Drømmen er å frakte passasjerer direkte mellom London og Sydney. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemet er bare at det er 17.000 kilometer mellom de to byene, og det finnes per i dag ingen fly som kan klare strekningen. Ei heller er det noen under produksjon.

Likevel krever flyselskapet Qantas nå at det blir fortgang i arbeidet med å lage passasjerfly som kan fly ekstreme direkteruter, skriver Teknisk Ukeblad.

Les også: Slik blir de nye langdistanserutene til SAS

Vil ha flyene innen 2020

Rutene Qantas drømmer om å få tilby er Brisbane-Paris, Melbourne-New York og Sydney-London. Rutene er mellom 16.533 kilometer og 17.016 kilometer lange. Både Airbus og Boeing produserer allerede i dag passasjerfly som skal kunne fly drøye 16.100 kilometer.

– Derfor har vi utfordret Boeing og Airbus om å kunne levere fly som klarer slike ruter med full nyttelastkapasitet innen 2022. Dette vil bli en av de strategisk viktigste flybestillingene i Qantas-historien, sier sjef for Qantas Alan Joyce.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Nå stuper prisene på reiser

Strekningen kan flys allerede i dag

Qantas er ikke ukjent med flyruten mellom London til Sydney. Selskapet fløy ruten allerede i 1989. Problemet er bare at flyet som da ble brukt bare har kapasitet til å frakte noen titalls passasjerer.

Likevel lanserer flyselskapene stadig lengre reiseruter for passasjerfly. I vår åpnet Qatar Airways verdens lengste flyrute mellom Qatar og New Zealand, en tur på 14.535 kilometer. I mars i fjor åpnet Emirates en 14.200 kilometer lang rute mellom Dubai og Auckland. Og neste år starter Qantas opp Perth-London på 14.499 kilometer.

Les også: Derfor tar det lengre tid å fly i dag enn for 40 år siden