AfD mener islam er en trussel mot freden i Tyskland

Alexander Gauland, leder for Alternativ for Tyskland (AfD).
Alexander Gauland, leder for Alternativ for Tyskland (AfD). Foto: Michael Sohn / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det høyrepopulistiske partiet AfD hevder at islam er en umiddelbar trussel mot freden i Tyskland. Utspillet kommer dager før valget til forbundsdagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bekymringsfulle forandringer er i ferd med å skje i Tyskland, sa Alexander Gauland, leder for partiet Alternativ for Tyskland (AfD), under en pressekonferanse mandag. Det er valg i landet søndag 24. september.

Han fortsatte:

– Den økende islamiseringen av samfunnet står i motsetning til den frie rettsstaten Tyskland.

Han fortalte at AfD fremmer en rekke forslag, blant annet forbud mot ansiktsdekkende plagg, hodeskjerf for kvinnelige offentlige ansatte, et forbud mot minareter og det islamske bønneropet, samt pålagt registrering for moskeer.

Fakta om politiske partier i Tyskland

* CDU (Kristeligdemokratisk union) ble dannet etter annen verdenskrig og er det største konservative partiet i Tyskland. Ledes av statsminister Angela Merkel, som har flyttet partiet mot venstre.

* CSU (Kristeligsosial union) er CDUs bayerske søsterparti. Partiet regnes som mer konservativt enn CDU. Ledes av Horst Seehofer.

* SPD ( Tysklands sosialdemokratiske parti) er Tysklands eldste parti. Det ble dannet for nærmere 150 år siden og var da arbeiderbevegelsens parti. I dag ledes SPD av Martin Schulz.

* FDP (Fridemokratene) står for liberalisme både i økonomiske og sosiale spørsmål. Partiet ledes av Christian Lindner.

* Grüne (De grønne) har sine røtter i 1970-årenes bevegelse mot atomkraft og har søkelys på klima- og miljøpolitikk og kamp for minoriteters rettigheter.

* Die Linke (Venstre) ble grunnlagt av tidligere kommunister fra Øst- Tyskland og avhoppere fra SPD. Har markert seg som pasifistisk og kritisk til næringslivsinteresser.

* AfD (Alternativ for Tyskland) ble grunnlagt i 2013 med euroskepsis som fanesak, men har senere markert seg innvandringskritisk og islamkritisk. Ligger an til å komme inn i nasjonalforsamlingen for første gang.

I et dokument partiet offentliggjorde samtidig med pressekonferansen, heter det at partiet ikke anser islam for å være en religion, men som en «religiøs-politisk doktrine».

AfD ble dannet i februar 2013 med kamp mot eurosamarbeidet som fanesak, men har senere markert seg som kritisk til innvandring og islam. Partiet har fått en oppslutning på mellom 8 og 12 prosent på de siste meningsmålingene, noe som betyr at de nesten sikkert kommer over sperregrensa på 5 prosent.

Det bor mellom 4,4 og 4,7 millioner muslimer i Tyskland, som utgjør omkring 5,5 prosent av befolkningen. Rundt 45 prosent av dem har tysk statsborgerskap.

Slik foregår valget i Tyskland

* Valget til nasjonalforsamling i Tyskland holdes søndag 24. september.

* Omtrent 61,5 millioner tyskere har stemmerett i valget, der det skal velges 598 medlemmer til Forbundsdagen for en periode på fire år.

* Statsminister Angela Merkels kristenkonservative partiallianse CDU/CSU leder på gallupen med en oppslutning på rundt 36,5 prosent i snitt. Sosialdemokratiske SPD, som ledes av Martin Schulz, får en oppslutning på rundt 22,5 prosent i snitt.

* I alt seks partier ligger an til å komme over sperregrensa. De fire siste er venstreradikale Die Linke, miljøpartiet Grüne, liberale FDP og ytre høyre-partiet AfD.